NOVINE U OBRAZOVNOM SISTEMU

Đaci dobijaju NOVI PREDMET: Časovi će počinjati INTONIRANJEM HIMNE!

Vesti
Autor:
Đaci dobijaju NOVI PREDMET: Časovi će počinjati INTONIRANJEM HIMNE!
Foto: Shuterstock

Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom prosvete realizuje nastavu za fakultativni predmet "Osnove sistema odbrane Republike Srbije" koji je namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Savetnica ministra odbrane Dunja Simić naglasila je da je važno da učenici završnih razreda srednjih škola znaju osnovne stvari o odbrani naše zemlje.

- Cilj je učenike završnih razreda srednje škole naučiti o osnovnim stvarima o našoj vojsci, kako funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to već i važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske. Ministar (Nebojša) Stefanović je naglasio prilikom posete Vojnoj akademiji, kad je prisustvovao snimanju časova na daljinu, da je ovo nešto što će vratiti jedinstvo vojske i naroda u tom smislu da će naši mladi ponovo steći neka najosnovnija znanja po pitanju vojske - rekla je Simić.

Savetnica ministra odbrane je precizirala da će časovi posvećeni odbrani zemlje počinjati intoniranjem himne "Bože pravde".

- Cilj je jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom - rekla je Simić.

Potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane objasnio je da je nastava fakultativnog tipa, održava se na četiri časa odeljenskih starešina, a sastoji se od 11 tema. Deset tema je obrađeno teorijski, a jedna tema je praktična.

- Direktori srednjih škola mogu da upute jedan kratak zahtev našem teritorijalnom organu i obrate se za pomoć. U tom slučaju bi neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazio u školu i pomagao razrednim starešinama da izvedu nastavu - rekao je Krsmanović.

Naglasio je da je ovaj predmet važan za učenike završnih razreda srednjih škola jer kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, postanu profesionalni vojnici ili se odluče za služenje vojnog roka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs