danas je poseban dan

Slavimo Svetog Jefrema Sirina: Danas se OPRAŠTAJU svi GREHOVI, izgovorite ovu MOLITVU za POKAJANJE!

Sveti Jefrem je uglavnom apostol pokajanja. Njegovi spisi i dan-danas mekšaju mnoga srca otvrdla od greha, i vraćaju ih Hristu
 

Vesti 10.02.2021. - 10:14h Autor: Stil/Kurir
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas sećaju Prepodobnog Jefrema Sirina, najznačajnijeg crkvenog oca sirijske tradicije i svetitelja koji je živeo u doba cara Konstantina u 4. veku.

 

Sveti Jefrem Sirin rođen je u Siriji u porodici siromašnih roditelja u vreme cara Konstantina Velikog. Predanje kaže da je mladost proveo burno - bio je poznat kao prek čovek i ljutit ratnik koji je neumereno trošio i ponašao se razuzdano.

 

Ipak, u nekom momentu Jefrim je prelomio i potpuno promenio život posvetivši se potpuno molitvi i Bogu. Bio je učenik svetog Jakova Nisibijskog, a savremenik i prijatelj Vasilija Velikog. Uskoro se pokazao kao veliki govornik.

 

Jedan spis govori da se "lila mudrost s jezika njegovog kao medeni potok, a iz očiju su mu neprestano tekle suze".

 

Jefrem je, priča kaže, bio jako vredan i neprestano je pisao knjige i podučavao monahe i narod, pa su iza njega ostala mnogobrojna dela koja se i danas proučavaju. Najpoznatija je molitva uz Časni post: Gospodi i Vladiko života mojego.

 

Samo zbog ovoga Bog ne uslišuje vaše molitve: Evo koju rečenicu zaboravljate da izgovarate!

Pravoslavlje, Crkva, Sveća, Molitva, Biblija
foto: Shutterstock

Iako su vernici hteli da ga postave za episkopa, Jefrem je to odbio i do kraja života živeo u miru i dubokoj molitvi. Umro je u dubokoj starosti 378. godine.

 

Sveti Jefrem je uglavnom apostol pokajanja i zaštitnik svih onih koji su uvideli svoje greške i sada pokušavaju da ih isprave. Njegovi spisi i danas omekšavaju srca mnogih koji su duboko zagazili u greh i vraćaju ih Hristu i veri.

 

Život i učenje ovog svetitelja najbolji su pokazatelj da je uvek moguće vratiti se na ispravan put i život provesti živeći po moralnim načelima i u ljubavi sa bližnjima. Zato se veruje da će danas grehovi biti oprošteni svima koji od Prepodobnog Jefrema Sirina i Boga iskreno zatraže oproštaj i pomole se.

 

Ovo je molitva kojom se možete obratiti svetitelju:

 

"Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Jefreme oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...