Sećanje

Navršilo se 20 godina od smrti Kurta Kobejna

Legendarni muzičar pronađen je mrtav 8. aprila 1994. godine u svom domu, 3 dana nakon što se ubio
Vesti
07:04h Autor:
Navršilo se 20 godina od smrti Kurta Kobejna
Foto: Reuter

Frontmen najpoznatijeg grandž benda "Nirvana" Kurt Kobejn 5. aprila 1994. izvršio je samoubistvo u svojoj kući u Sijetlu. Posle tačno 20 godina od tragične smrti legendardnog muzičara, Kris Novoselić, koji je sa Kurtom Kobejnom osnovao "Nirvanu" 1988., progovorio je o svim detaljima iz njihovog života, pa i o Kurtovoj smrti.

U biografiji Kurta Kobejna, Novoselić je objasnio kako je izgleda muzičar poslednjih dana života.

"U to vreme se već bio udaljio od svih svojih veza, prijateljskih i ljubavnih. Ni sa kim nije posebno pričao. Odvezao sam ga na večeru, a to je na žalost rezultiralo kupovinom heroina. Dobro je rekao njegov diler. Kurt je hteo da umre. Kupio je preveliku količinu heroina i znao je šta radi", ispričao je Novoselić.

Novoselić je u biografiji pisao i o velikim problemima koje je Kortni Lav stvarala bendu i o razdoru koji je unela.

"Napetost je najjača bila u vreme malo pre venčanja Kurta i Kortni na Havajima. Kortni nije htela da moja supruga Šeli bude na venčanju, nakon čega smo se posvađali", napisao je Novoselić koje je tek tada otkrio kako nikada njihovu vezu nije odobravao, jer je smatrao da Kortni na Kurta jako loše utiče.

Kris nikada nije skrivao da je "Nirvana" zapravo bend u "vlasništvu" Kurta Kobejna. Istaknuo je nekoliko puta u intervjuu za Rolingston kako su on, Dejv Grol i Kurt bili svi jednaki tokom snimanja i na koncertima, ali dodaje da je očigledno da je "Nirvana" bila takva kakva je upravo zbog Kobejna.

Dejv Grol, sada frontmen benda "Foo Fighters", ispričao je sličnu priču.

"Živeti s Kurtom je bilo smešno. On se izolovao od ljudi emocionalno na mnogo načina. Ipak, imao je nežnu narav. Nikada nikome namerno nije pravio probleme", ispričao je Grol dodajući da je Kurta i Krisa gledao kao da su srodne duše.

"Ja sam prestao da konzumiram drogu kada sam imao 20 godina. Nikada nisam probao heroin, niti bilo kakve pilule. Pušio sam travu i dosta sam se zabavljao", rekao je Grol i dodao da je bilo dana kada s Kurtom i Krisom nije razgovarao dosta dugo, iako su sve vreme bili zajedno na turneji.

Problemi su se nagomilali, tvrdi on, od 1992. godine, nakon uspeha s albumom "Nevermind". Tokom 1993. policija je nekoliko puta posetila kuću Kobejnovih zbog navodnih dojava da Kurt ima pištolj, kao i zbog svađi između njega i Kortni.

Istovremeno, karijera mu je bila u usponu. Usledio je i hvaljeni album "In Utero", koji je ujedno i poslednji album koji je Kurt snimio. Kurt je 4. marta 1994. godine pokuša da se ubije mešavinom tableta i droge. Kortni ga je pronašla i odmah odvela u bolnicu. Kurt je ceo dan bio bez svesti, a ostavio je i oproštajno pismo. Lav je 18. marta, nakon što su se vratili u SAD, pozvala policiju i rekla im da je Kurt sklon samoubstvu. Rekla im je da se zaključao u sobu s pištoljima i tabletama. Nakon intervencije policija je otkrila da Kobejn nije bio suicidan, već je Lav pozvala policiju jer joj Kurt nije otvorio vrata.

Nekoliko dana kasnije, Kortni je htela da nagovori Kurta da ostavi drogu, a on se u Los Anđelesu čak prijavio i na kliniku za odvikavanje. Ipak, otišao je par dana kasnije. Pronašli su ga mrtvog 8. aprila 1994. godine, tri dana nakon što se ubio.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs