Dobre vesti

Imunitet na korona virus mogao bi da traje godinama, možda čak i decenijama: Tvrde nova istraživanja!

Istraživači su analizirali uzorke krvi 185 pacijenata u dobi od 19 do 81 godinu, a koji su na početku pandemije bili pozitivni na korona virus i otkrili da većina njih ima dovoljno imunih ćelija za borbu protiv virusa i sprečavanje ponovne infekcije

Vesti
09:35h Autor:
Foto: Shutterstock

Imunitet na korona virus mogao bi da traje godinama, možda čak i decenijama, pokazuje novo istraživanje uglednih naučnika iz laboratorije koja je otkrila da su osobe koje su se oporavile od bolesti COVID-19 razvile izdržljive nivoe B i T ćelija.

 

Ove ćelije neophodne su organizmu za borbu protiv virusa i mogu biti prisutne u telu veoma dugo.

 

Istraživači su analizirali uzorke krvi 185 pacijenata u dobi od 19 do 81 godinu, a koji su na početku pandemije bili pozitivni na korona virus i otkrili da većina njih ima dovoljno imunih ćelija za borbu protiv virusa i sprečavanje ponovne infekcije.

 

Pored toga, antitela su se pokazala kao izdržljiva, uz izuzetno slab stepen opadanja, što znači mnogo godina, a potencijalno i decenije zaštite od korona virusa, prenosi Forbs.

 

Iako ovo istraživanje još nije recenzirano i nije objavljeno u naučnom časopisu, Njujork tajms ga naziva “najsveobuhvatnijim istraživanjem odgovora imunološkog sistema na korona virus“.

 

Dopisnica Njujork Tajmsa Apoorvi Mandavilli pojašnjava da će velika većina pojedinaca zaraženih korona virusom biti “veoma dugo zaštićena od ponovnih infekcija”, dok vakcine mogu proizvesti još dužu zaštitu imuniteta.

 

“Verovatno neće biti potrebno vakcinisati ljude svake godine kao što smo se plašili”, piše Mandavilli.

 

Vredi podsetiti da su naučnici nedavno otkrili da ljudi koji su preživeli virus SARS, koji je takođe uzrokovan korona virusom, i dalje nose važne imunološke ćelije 17 godina nakon zaraze.

 

Istraživači se takođe nadaju da proučavanje antitela može pomoći u razvoju lekova za sprečavanje ili lečenje COVID-19.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...