Svaka čast

Holandija postala prva država bez pasa lutalica: Evo kako su rešili problem napuštenih životinja

Plaćanje poreza, besplatna kastracija, vakcinacija i pregled veterinara

Vesti
Autor:
Holandija postala prva država bez pasa lutalica: Evo kako su rešili problem napuštenih životinja
Foto: Shutterstock

Ako otputujete u Holandiju, tamo nećete videti pse lutalice. Holandija je postala prva zemlja na svetu u kojoj ih nema!

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na svetu postoji više od 200 miliona napuštenih pasa i pasa lutalica. Ali, holandska vlada uložila je visoke napore da postane prva zemlja na svetu u kojoj neće biti jadnih napuštenih životinja koje često na ulici žive u najgorim uslovima i stala na kraj problemu.

Veza Holanđana sa psima kao ljubimcima traje još od davnih vremena. Nekada su samo pripadnici višeg staleža bili srećnici koji su pse držali kao kućne ljubimce, i to je za njih predstavljalo svojevrstan statusni simbol. Pse su imali i pripadnici nižih klasa, ali oni su ih koristili uglavnom za mukotrpan rad.

Shodno tome, sve više i više pripadnika više klase uživalo je u društvu različitih pasmina pasa, ali do problema dolazi u 19. veku s pojavom i širenjem besnila. U to vreme postojalo je uvreženo mišljenje da je zdravlje psa odraz zdravlja vlasnika pa je većina onih koji su uživali to statusno pravo svoje životinje pojavom besnila odmah napustila.

Prve inicijative regulacije problematike napuštenih pasa i pasa lutalica pojavile su se upravo u 19. veku kad je vlada uvela porez na pse. Iako na prvu zvuči odlično, dogodio se kontraefekat. Većina ljudi nije imala novca da plati porez ili pse više nije želela, stoga je opet najjednostavnije rešenje bilo izbacivanje ljubimaca na ulicu.

Ostavljenih pasa iz godine u godinu bilo je sve više, a upravo su Holanđani bili prvi koji su doskočili tom problemu. Osmislili su nacionalni program koji se pokazao kao pravi pogodak.

Program koji odobrava i Svetska agencija za zaštitu životinja naziva se CNVR, a brine se o sakupljanju životinja s ulice, njihovom kastriranju i vakcinisanju. Određen je i poseban porez na kupovinu životinja, što je mnoge od onih koji su želeli psa odvratilo od prvobitne ideje za kupovinom, pa su po svog ljubimca otišli u skloništa za napuštene životinje.

Odluku o plaćanju poreza, odnosno takozvani hondenbelasting donosi svaka od opština ponaosob, a iznos koji su Holanđani dužni da plate raste s brojem pasa koje drže. Kod proračuna nije važno da li je pas veliki ili mali, ili koje je rase. Psa kao kućnog ljubimca potrebno je registrovati, a ako se to ne učini u predviđenom razdoblju od 14 dana do tri meseca, na kućnu adresu stiže kazna.

Pas nakon registracije dobija metalni privezak s podacima koji je vlasnik dužan da stavi na ogrlicu. Zanimljivo je i da postoje neke opštine u kojima se redovno provjerava da li je sve po pravilima obilaskom od vrata do vrata. Prosečan iznos poreza godišnje za držanje jednog psa iznosi 74 evra, dok je najviši u Groningenu, u kojem iznosi 124,80 evra.

Uz nacionalni program i uvođenje poreza, formirana je i posebna "životinjska" policija kojoj je zadatak da nadzire napuštanje pasa, što se u Holandiji smatra zločinom za koji je određena rigorozna kazna.

Kastracija pasa postala je besplatna, a nekoliko dana godišnje Holanđanima je omogućeno i da besplatno svoje kućne ljubimce odvedu kod veterinara na pregled i vakcinisanje.

Osim što mogu papreno da vas kazne, ako u Holandiji napustite psa, možete da završite u zatvoru i tamo ostanete do 3 godine i platite vrtoglavih 19.500 evra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs