Visoko iznad proseka

Do kraja nedelje uživamo u prolećnom vremenu: Evo kada nam stiže prava zima

Prave zime neće biti do polovine januara

Vesti
Autor:
Do kraja nedelje uživamo u prolećnom vremenu: Evo kada nam stiže prava zima
Foto: Shutterstock

Sudeći po vremenu poslednjih dana kao da počinje proleće, a ne zima. Naime, živa u termometru se penje i do 18 stepeni, a meteorolozi kažu da prave zime neće biti do polovine januara.

Ovih dana imamo natprosečno toplo vreme, a temperature su u pojedinim mestima od 10 do 15 stepeni više od proseka za decembar. Narednih sedam do 10 dana zadržava se toplo vreme, ali sa nešto nižim temperaturama

U Beogradu će do kraja nedelje biti toplo i uglavnom sunčano, a maksimalna temperatura neće padati ispod 15 stepeni. Za vikend je moguća kiša, ali će i dalje biti izuzetno toplo. Sledeće sedmice temperatura će lagano da pada, a maksimalne temperature kretaće se oko 10. podeoka.

"Veći deo naredne sedmice zadržaće se toplo vreme s temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, ali će živa u termometru ipak pokazivati nešto niže vrednosti nego ove sedmice, temperatura će biti oko 10 stepeni", kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Pred Novu godinu očekuje nas pad temperature, te se može reći da se vremenski uslovi "vraćaju u normalu". Mogući su i kiša i sneg, ali ipak pravu zimu možemo očekivati tek u drugoj polovini januara i u februaru.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za narednih mesec dana, temperatura preko dana neće biti niža od 5 stepeni, dok će se minimalna temperatura kretati oko -2 i -3.

Dakle, u temperaturama preko 15 stepeni moći ćemo da uživamo do kraja ove nedelje, a kako se budemo bližili kraju godine, temperatura će biti u padu, ali neće biti niža od 5 stepeni. Početak 2020. godine doneće novi porast temperature koji će biti postepen, pa će živa u termometru ići i do 10. podeoka. Ovako visoke temperature koje nas očekuju u decembru i januaru svakako su iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Naime, RHMZ je objavio da je temperatura 4 stepena iznad proseka.

Tople zime smo imali i na primer, 1. januar 1982. godine dočekali praktično u kratkim rukavima jer je živa u termometru dostigla 18,2 stepena, baš koliko je izmereno i poslednjeg dana u 2009. godini. Ekstremno topao početak godine imali smo i 1962. godine, čak 17,6 stepeni.

Ipak, koliko god da toplo vreme prija, nagli prelazi i temperaturne razlike koje nisu male u toku jednog dana mogu dovesti do prehlada, ali i do vrtoglavice, umora i glavobolje. Savetuje se redovan san, unos voća i povrća kao i fizička aktivnost koji će sprečiti tegobe koje visoke temperature za ovo doba godine mogu da izazovu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs