Vremenska prognoza

Tropski vikend i snažno nevreme u Srbiji: RHMZ izdao upozorenje

Stiže snažni ciklon iz Hrvatske

Vesti
Autor:
Tropski vikend i snažno nevreme u Srbiji: RHMZ izdao upozorenje
Foto: Profimedia

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da Srbiju tokom vikenda očekuju visoke temeperature do 36 stepeni, ali i vremenske nepogode u nedelju posle podne i tokom noći.

U Srbiji se sutra očekuje veoma toplo i sparno vreme sa temperaturom u većini mesta od 33 do 35 stepeni, a u nedelju i do 36 stepeni.

U nedelju posle podne, uveče i tokom noći očekuje se lokalna pojava kratkotrajnih nepogoda sa obilnim pljuskovima, jakim vetrom i gradom, saopštio je RHMZ.

"Nakon današnjeg vedrog i sunčanog dana u većinskom delu Srbije, od sutra nas očekuju potencijalne padavine koje će se zadržati u zemlji sve do srede", potvrdio je meteorolog Đorđe Đurić iz Weather2Umbrella.

Kako nam moguće osveženje tokom vikenda može stići tek u večernjim časovima, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature koje nas očekuju tokom naredna dva dana.

"Sutra (27.07.) veoma toplo i sparno sa temperaturom u većini mesta od 33 do 35 °C, a u nedelju (28.07.) i do 36 °C. U nedelju (28.07.) posle podne, uveče i tokom noći ka ponedeljku očekuje se lokalna pojava kratkotrajnih nepogoda sa obilnim pljuskovima, jakim vetrom i gradom".

Takođe, treba biti obazriv prilikom izlaganja sunčevim zracima jer će stepen UV indeksa tokom narednih dana dostići nivo "vrlo visokog".

Prve padavine zahvatiće Vojvodinu, a one se očekuju tokom noći, objašnjava meteorolog Đorđe Đurić.

"Danas je i tokom dana oblačnije u ovom delu zemlje, ali to je zbog uticaja snažnog ciklona iz Hrvatske. Tokom noći može doći do njegovog ispoljavanja, u vidu lokalnih pljuskova s grmljavinom", ističe Đurić.

Kada je reč o ostatku Srbije, padavine se mogu očekivati tek u subotu, u večernjim časovima.

"Temperatura će se kretati od 32 do 35, a u Beogradu će biti 34 stepena. Razvoj oblačnosti zahvatiće severo - severozapadne delove Srbije, te su moguće padavine. Kada je reč o ostatku zemlje, razvoj oblačnog sistema s pljuskovima i grmljavinom rezervisan je za večernje časove", pojašnjava Đurić.

Kada je reč o poslednjem danu u nedelji, padavine će stići nešto ranije, u poslepodnevnim časovima.

"Mogući su pljuskovi s grmljavinom, a negde i grada s olujnim vetrom. Temperatura će se kretati od 32 do 36, a u Beogradu do 34 stepena", ističe Đurić.

Početak naredne sedmice, biće replika vikenda koji je pred nama, s nešto nižim temperaturama.

"Očekuje nas svežije i prijatnije vreme, ali će zato biti sparno. Temperatura će se u ponedeljak kretati od 26 do 30 stepeni, dok će u utorak biti viša za tek po koji stepen. Pljuskovi s grmljavinom biće mogući, ali ne u svim delovima zemlje i prestonice. Na primer, dok na Voždovcu može doći do pojave grada, na Novom Beogradu proći će bez kapi kiše. O ovakvim padavinama možemo znati tek sat u napred, pa ne možemo detaljno precizirati lokaciju u ovom trenutku", objašnjava Đurić.

Nakon kratkog predaha od tropskih temperatura, leto u Srbiju stiže opet od srede, a za početak temperatura će biti 29 stepeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs