Skupština će odlučiti

Inicijativa za izmenu Zakona o radu: Radni vek u Srbiji da se produži do 70 godina?

Novim odredbama o mogućnosti produženja radnog odnosa posle 65. godine ne bi se diralo u odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji utvrđuje da se starosna penzija može ostvariti sa navršenih 65 godina života i 15 godina staža

Vesti
Autor:
Inicijativa za izmenu Zakona o radu: Radni vek u Srbiji da se produži do 70 godina?
Ilusracija, Foto: Shutterstock

Radni vek u Srbiji mogao bi da bude produžen do navršenih 70 godina života, za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu. Tu inicijativu prihvatili su eminentni stručnjaci na savetovanju o aktuelnim pitanjima savremenog zakonodavstva u Budvi, piše Politika.

Predlog da radni odnos ne mora da prestane po sili zakona sa 65 godina života, već da se ta granica može pomeriti do 70. rođendana, biće upućen nadležnim ministarstvima koja su ovlašćena da Vladi Srbije predlože izmene i dopune Zakona o radu, o čemu bi na kraju odlučila Skupština Srbije, rečeno je na savetovanju, završenom u petak, koje je organizovao Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

"Posle 65. godine, poslodavac bi u skladu sa svojim potrebama mogao da ugovori sa zaposlenim puno radno vreme, ili polovinu, ali i da radi od kuće ili neki drugi modalitet rada“, kaže za Politiku Vesna Stojanović, docent na fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta Union – Nikola Tesla.

"Ako bi zaposleni radio posle 65 godine polovinu od punog radnog vremena, drugi zaposleni ili neki novozaposleni radnik mogao bi da radi drugu polovinu radnog vremena. Ovo bi omogućilo novo zapošljavanje kadrova, ali bi s druge strane i povećalo mogućnost prenosa stečenog iskusva, znanja i veština, sa starijih na mlađe", rekla je Vesna Stojanović.

Novim odredbama o mogućnosti produženja radnog odnosa posle 65. godine ne bi se diralo u odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji utvrđuje da se starosna penzija može ostvariti sa navršenih 65 godina života i 15 godina staža. Taj uslov, kao minimalni ostao bi nepromenjen u Zakonu o PIO.

"Promene bi se odnosile na deo zakona kojim se reguliše obračun penzija i njena visina. Predlog je da se u visinu penzije uračunavaju doprinosi po osnovu zarade, naknade zarade i uplaćene osnovice osiguranja za sve godine, mesece i dane za koje je uplaćen doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Potrebno je da ne postoji ograničenje u pogledu broja godina koje bi se limitirale kao godine iz kojih se isključivo uzimaju doprinosi za obračun penzije", objasnila je Stojanović.

Prema njenim rečima, u poslednjih nekoliko godina osetio se nedostatak stručnjaka medicinske, građevinske i IT struke, kao i vozača, varilaca negovatelja i drugih profila. Mnogi stručni kadrovi otišli su u inostranstvo, pa mladi sada nemaju u firmama iskusnijih kolega od kojih bi mogli da nauče kako se radi.

Ne treba zaboraviti ni da je pravo na rad univerzalno, bez ograničenja.

"Na ovim prostorima vek ljudi je produžen, a potreba za radom određenih profila stručnjaka se povećala. Sa druge strane, fondovi penzijskog i invalidskog osiguranja postaju sve siromašniji i sve teže namiruju penzije naraslog broja korisnika tog prava“, kazale je sagovornica Politike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs