Leto u punoj snazi

Tropske temperature u Srbiji: U četvrtak do 37 stepeni!

Sledi nam pakleno vreme od četvrtka, kada će temperature vazduha biti iznad 35 stepeni Celzijusovih u hladu i tako će se zadržati do 17. juna

Vesti
15:57h Autor:
Tropske temperature u Srbiji: U četvrtak do 37 stepeni!
Foto: Profimedia

Cele naredne nedelje temperature će biti iznad 30 stepeni, u četvrtak 35, a tokom vikenda i do vrelih 37.

Sledi nam pakleno vreme od četvrtka, kada će temperature vazduha biti iznad 35 stepeni Celzijusovih u hladu i tako će se zadržati do 17. juna.

Istovremeno, Srbija se trenutno nalazi u prvom ovogodišnjem tropskom talasu, koji je, kako kažu meteorolozi, počeo u petak, odmah posle poplava, a Beograd je imao prvu tropsku noć između petka i subote.

Vremenske prilike jesu neprijatne, kaže za Kurir meteorolog Đorđe Đurić, visoka je vlaga u vazduhu, isto takvo ultraljubičasto zračenje (UV), opasno po zdravlje jer može da bude faktor rizika za pojavu raka kože, ali to nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine.

foto: Shutterstock

"Dakle, narednih dana će u našoj zemlji biti sunčano i veoma toplo. U mnogim predelima i tropski vrelo. Doduše, danas posle podne i uveče, na jugu i u brdsko-planinskim predelima i na severoistoku Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova s grmljavinom. To će biti kratkotrajno i prolazno," kaže za Kurir Đurić.

Prema njegovim rečima, današnja maksimalna temperatura biće od 28 do 32 stepena, isto i sutra, dok će u sredu biti 33, a u četvrtak će se živa u termometru popeti na 35.

"U Beogradu narednih dana biće takođe sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura biće do 31 stepen, a u četvrtak oko 35," navodi on.

Za vikend, objašnjava Đurić, biće još toplije jer će temperature u pojedinim delovima zemlje biti do 37 stepeni Celzijusovih.

"Za petak je prognozirana maksimalna dnevna 36 stepeni, u danima vikenda do 37. Tropski toplo zadržaće se do kraja sedmice, a u ponedeljak nam sledi promena vremena jer postoje izgledi za kišu i pljuskove. Temperatura će pasti za sedam do devet stepeni i nigde neće preći 30 stepeni," završio je on.

Đorđe Đurić objašnjava da se temperatura vazduha meri na dva metra visine u meteorološkoj kućici i da će na asfaltu sigurno biti toplije te da je neophodno da građani znaju da moraju da se zaštite od direktnog sunca.

"Sigurno da će na asfaltu biti toplije. Zaštita je neophodna za sve. Da bismo se sačuvali sunčanice, trebalo bi da nosimo šešire, uvek da imamo vodu u torbi, a odeća da je komotna i svetlih boja," naveo je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs