Nesvakidašnje otkriće

Pronađeni ostaci nepoznatog faraona: Dokaz o izgubljenoj dinastiji

Ostaci stari 3600 godina pronađeni u južnom Egiptu, potvrđuju teoriju o postojanju zaboravljene faraonske dinastije za koju nisu postojali dokazi
Vesti 22.01.2014. - 16:13h Autor: Tanjug
Foto: AP

Ostaci do sada nepoznatog faraona stari 3600 godina otkriveni su u južnom Egiptu, saopštilo je egipatsko ministarstvo za antikvitete.

 

Otkriće kralja Voseribrea Senebkaja prvi je čvrsti dokaz o postojanju zaboravljene faraonske dinastije za koju su arheolozi verovali da je postojala, ali nikada nisu imali dokaze.

 

Senebkajeva grobnica je opljačkana a njegov sarkkofag otvoren ali su arheolozi sa Univerziteta Pensilvanija uspeli da početkom januara sastave njegov skelet i dešifruju ime sa kartuša pronađenih u grobnici.

 

Dalja analiza pokazala je da je Senebkaj bio visok za svoje vreme - 175 centimetara i da je umro u poznim 40im.

 

Tim je tada prvi put saznao za postojanje ovog faraona, rekao je vođa arheologa Džozef Vegner.

 

"Bili smo potpuno zbunjeni dva dana", rekao je on "Dejli Pensilvanijanu". "Bilo je to kraljevsko ime koje se nije pojavilo nigde u istoriji pa u početku nismo znali ko je on".

 

Arheolozi kažu da otkriće Senebkaja potvrđuje, prvi put, da je postojala treća dinastija faraona koji su vladili centralnim delom između severnih i južnih kraljevstava Egipta oko 1600 pre nove ere. Dva poznija kraljevstva ujedinjena su vek kasnije ali prisustvo treće dinastije pokazuje da je njihovo udruživanje bilo komplikovanije nego što se ranije mislilo.

 

Danski arheolog Kim Rajholt prvi je 1997. izneo teoriju da je postojala još jedna izgubljena faraonska dinastija ali do sada nijedan fizički dokaz koji bi potkrepio tu teoriju nije pronađen.

 

Mala veličina Senebkajeve grobnice nagoveštava da dinastija nije imala mnogo finansijskih sredsava. Neki predmeti u grobnici "reciklirani" su iz ranijih grobnica. Zbog skromne veličine moguće je da ju je čuveni egiptolog Flinders Petri zanemario tokom iskopavanja 1902. godine misleći da je nevažna.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...