Odmor

Uživajte u udobnosti: 5 predloga za uređenje balkona!

Neka vaš balkon bude vaša oaza, vaše utočište. Napravite kutak kojem ćete se radovati, na kojem ćete počinjati dan
Enterijer
00:40h
Uživajte u udobnosti: 5 predloga za uređenje balkona!
Foto: Shutterstock

Postoji bezbroj opcija kako možete da sredite svoj kutak ispred kuće. Balkon je idealan da ispoljite svoju kreativnost, da pokažete svoj pečat i stvorite dom napolju. Dajte sebi oduška, planirajte kako ćete srediti ovaj kutak, i ne zaboravite da su sitnice sve!

1.Retro je još uvek in

Ukoliko volite stare stvari i retro stil, nabavite zaboravljeni plastični stolnjak (mušemu) sa kariranim uzorkom. Osim što će vas vratiti u detinjstvo, ovaj tip stolnjaka odličan je za spoljnu upotrebu zbog laganog održavanja. Posadite što više raznolikog cveća u lončićima raznih boja, a za celokupni "starinski" utisak postavite i nekoliko limenih kantica za zalivanje cveća. Poigrajte se i ukrasnim jastucima za sednje ili preko stolice prebacite vunenu dekicu koju je nekada isplela vaša baka.

2. "Nastavak" zatvorenog životnog prostora

Lođe su idealne za ovaj način uređenja. Kako biste izbegli dosadan i tmuran izgled, živost možete postići bojenjem zidova u više boja. Za ovaj tip balkona preporučamo šabi šik, dakle svetlije tonove, bele starinske stolice i sto(možete iskoristiti i one koje već imate i sa malo bele boje dobićete efekt koji ste želeli).

Zasadite neku lozicu i postavite nekoliko lončića sa cvećem, te ubacite detalje poput stare romantične kućice za ptice, svećnjaka i starinske lončiće u kojima možete posaditi i mirisno začinsko bilje.

3.Tematski uređeni balkoni

Balkon možete i tematski urediti i zajednički motiv provesti kroz sve njegove elemente, od cveća preko boje do stila odabranih ukrasa i nameštaja. Izaberete li na primer morski sti, umesto tende možete razapeti stari materijal od jedra, a za ukras možete korisiti i školjke i kamenčiće koje podsećaju na one iz morskog plićaka. Za miris i još bolji ugođaj zasadite mediteransko začinsko bilje poput ruzmarina, bosiljka ili lovora.

4.Šarmantna jednostavnost

Ukoliko niste tip od biljaka i cveća, a volite jednostavno, ali toplo uređenje odlučite se za nešto neobičniji dizajn stola i stolica od pune plastike. Kako biste "zazelenili" svoj prostor, izaberite nameštaj u toj boji. Dodatnu "toplinu" daće drveni podovi, koje možete i sami složiti.Kupuju se u raznim dimenzijama i slažu se poput laminata. Ali ukoliko vam balkon nije nadkriven radije izaberite nešto skuplji, ali kvalitetniji materijal otporan na vodu.

5.Moderni minimalistički balkoni

Ovakav tip balkona ne trpi previše detalja, boje i kiča. Materijale poput drva, metala i stakla shvatite kao imperativ ukoliko želite na taj način urediti svoj spoljni deo doma.Možda nećete postići toplinu kao kod retro uređenja, ali dobićete eleganciju i jednostavnost. I ovde su biljke dobro došle, kao i jednostavni jastuci za sedenje, pokoja mirišljava sveća ili aroma lampica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs