Probajte

5 PREUKUSNIH JELA OD KUKURUZA: Od čorbe do glavnog jela!

Ako volite kukuruz, predlažemo vam da isprobate nekoliko recepata i pripremite ukusnu salatu s piletinom, meksičke tortilje ili vegetarijanski kuskus

Recepti
Autor:
5 PREUKUSNIH JELA OD KUKURUZA: Od čorbe do glavnog jela!
Foto: Shutterstock

SALATA SA PILETINOM

Potrebno je:

  • 400 g kukuruza šećerca
  • 300 g pilećeg filea
  • 4 kašike susama
  • 300 g kisele pavlake
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
foto: Profimedia

U zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja ispržite pileće šnicle koje ste prethodno posolili i pobiberili. Isecite meso na manje komade. Kukuruz skuvajte u slanoj vodi, procedite i ostavite u cediljki da se prosuši kako ne bi puštao vodu u salati. U manjem tiganju prepecite susam dok ne poprimi zlatnožutu boju. Mešajte sve vreme pazeći da ne izgori. U dubljoj činiji pomešajte meso, kukuruz, kiselu pavlaku, posolite i pobiberite i ostavite u frižideru da se prohladi.

LAGANA LAZANjA

foto: Profimedia

Potrebno je:

  • 300 g brašna
  • kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 200 ml mlake vode

Za bešamel sos:

  • 70 g maslaca
  • 60 g brašna
  • 800 ml mleka
  • so, biber
  • 100 g narendanog kačkavalja

Za nadev:

  • 700 g brokolija
  • 500 g čeri paradajza
  • 100 g kukuruza šećerca

Brašno i so pomešajte, dodajte ulje, vodu i umesite testo. Podelite ga na dva dela, pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite da stoji 15 minuta. Na pobrašnjenoj dasci testo tanko razvucite i izrežite u pravougaone oblike. Brokoli isecite na cvetiće, kratko prokuvajte u posoljenoj vodi i ocedite. Na ugrejanom maslacu kratko propržite brašno, dodajte mleko, so, biber i mešajte sve vreme dok ne provri i kuvajte još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre, umešajte narendani sir. Pripremljene lazanje kratko prokuvajte i ocedite. Na dno nauljene vatrostalne posude složite deo lazanja. Po njima rasporedite deo čeri paradajza narezanog na četvrtine, kukuruz šećerac i brokoli, prekrijte bešamelom, zatim ponovite postupak i završite lazanjama. Sve prelijte ostatkom bešamela i pecite u rerni zagrejanoj na 200 C oko pola sata.

MEKSIČKE TORTILjE

foto: Shutterstock

Za tortilje:

  • 150 g kukuruznog brašna
  • 200 g pšeničnog glatkog brašna
  • so
  • 200-250 ml tople vode

Za nadev:

  • 3 kašike ulja
  • 200 g pilećeg filea
  • čili papričica
  • crvena paprika
  • zelena paprika
  • 100 g crvenog pasulja
  • 100 g kukuruza šećerca

Pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, so, dodajte vodu i umesite glatko testo. Podelite ga na 16 loptica, pokrijte alu-folijom i ostavite da stoji oko 15 minuta. Na vrućem ulju propržite meso iseckano na kockice, dodajte narezanu čili i svežu crvenu i zelenu papriku, zatim oceđeni i isprani pasulj, kukuruz šećerac i kratko prokuvajte. Pripremljene hlepčiće za tortilje tanko razvijte na pobrašnjenoj dasci i pokrijte alu-folijom. Pecite ih u zagrejanom tiganju bez masnoće sa svake strane 15-30 sekundi. Na vruću tortilju stavite topli pripremljeni nadev, preklopite i poslužite.

POTAŽ

foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 g pilećeg filea
  • 2 šargarepe
  • konzerva kukuruza
  • krompir srednje veličine
  • pileća kocka za supu
  • jaje
  • 2 kašike gustina
  • 1 dl neutralne pavlake
  • so, biber, ulje
  • maslac

U dubljoj šerpi rastopite malo maslaca i ulja. Dodajte sitno iseckan crveni luk, dinstajte, zatim beli luk i još malo propržite. Potom dodajte sitno seckano pileće meso, krompir i šargarepu, malo posolite pa pržite pet minuta. Prelijte ključalom vodom, dodajte pileću kocku za supu, pustite da provri, smanjite vatru i neka vri pola sata, pa dodajte kukuruz. Nakon toga umutite jedno jaje i mešajući dodajte u šerpu pa nastavite sa kuvanjem. U šolji umutite 2 kašike gustina sa vodom, dodajte u čorbu i kuvajte još pet minuta. Na kraju ubacite pavlaku za kuvanje, so i biber. Neka provri još jednom.

VEGETARIJANSKI KUSKUS

foto: Profimedia

Potrebno je:

  • 120 g kuskusa
  • 200 ml vode
  • so, biber
  • 20 g putera
  • 150 g kukuruza
  • 150 g graška
  • pola crvenog luka
  • zelena paprika
  • crvena paprika
  • sok od pola limuna

Stavite kuskus u dublju činiju. Prelijte ga ključalom vodom u koju ste dodali so i biber. Poklopite činiju i nakon nekoliko minuta dodajte puter i promešajte kuskus viljuškom da bude rastresit. U slanoj vodi skuvajte kukuruz i grašak, dobro ocedite. Iseckajte crvenu i zelenu papriku, crveni luk i dodajte kuskusu, uz kukuruz i grašak. Začinite sokom od pola limuna i promešajte salatu. Služite hladno kao prilog uz meso.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs