Morate da probate

Muhamara: Arapski namaz od paprike, ukusniji i mnogo brži od ajvara i pinđura! (RECEPT)

Sjajan recept za brzinski namaz od crvene paprike

Recepti
Autor:
Muhamara: Arapski namaz od paprike, ukusniji i mnogo brži od ajvara i pinđura! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Slavni namaz muhamara dolazi iz arapske kuhinje, a reč je o mešavini oraha, crvene paprike, sirupa od prokuvanog soka šipka i hleba. Koristi se kao umak ili namaz u mnogim arapskim državama, a najčešće u Siriji i jugoistočnoj Turskoj.

Za razliku od pripreme ajvara i pinđura, muhamara zahteva manje vremena.

Sastojci: 1 velika pečenacrvena paprika, pola šoljice mladog luka, 1 kašičica sveže ceđenog soka od limuna, 1 kašičica mlevenog kumina, 1 kašičica soli, 3 kašičice sirupa od šipka, 1 kašičica mlevenih crvenih papričica, 5 kašika ulja, 3/4 šoljice oraha, 4 do 6 kašika hlebnih mrvica (prezle).

Priprema: Pomešajte papriku, luk, sok od limuna, kumin, so, 2 kašičice sirupa od šipka, pola kašičice mlevenih crvenih papričica, 4 kašike maslinovog ulja i 2 kašike oraha u blenderu, i miksujte dok smesa ne postane kremasta.

Nakon toga, dodajte 4 kašike prezli i opet miksujte do željene gustine. Ako smesa nije dovoljno gusta, dodajte još hlebnih mrvica. Probajte da li vam odgovara ukus, pa dodajte još začina ako je potrebno.

Smesu prebacite na tanjir ili u činiju, dodajte nekoliko kapimaslinovog ulja, preostalu kašičicu sirupa od šipka i pola kašičice mlevenih papričica. Nakon toga, izdrobite ostatak oraha i pospite preko namaza. Prijatno!

Đuveč na bakin način: Savršeno kuvano jelo prepuno vitamina! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs