Isprobajte što pre

Najukusnija čokoladna pita: Po ovom receptu pravićete je stalno!

Kad jednom probate ovu pitu, sigurno ćete je rado ponovo pripremati

Recepti 04.02.2018. - 17:14h Autor: gastro.24sata.hr
Foto: Shutterstock

Čokolada, čokolada i samo čokolada… Tako će mnogi odgovoriti kada ih pitate kakve vrste kolača vole i bez kojih nikako ne bi mogli. Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte. Kada probate ovu pitu od čokolade oduševiće vas finim ukusom, tako da ćete poželeti odmah bar još jedan komad.

 

Potrebni sastojci:

 

Testo: 160 g maslaca, 45 g šećera u prahu, 1 žumance, 180 g pšeničnog brašna, 1 kašika kisele pavlake

 

Nadev: 320 g tamne čokolade, 150 ml mleka, 250 ml pavlake za šlag, 50 g meda, 2 jaja

 

Priprema: Pomešajte maslac sa šećerom i miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte žumance i dobro izmešajte. Dodajte polovinu brašna i miksajte dok smesa ne postane mrvičasta, dodajte ostatak brašna i pavlake i promešajte dok se testo ne skupi u masu. Napravite disk od testa, zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata.

 

Lagano posipajte radnu ploču brašnom i razvaljajte testo na oko 3 mm debljine (testo mora da bude što tanje). Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, veličine 24-26 cm i stavite u zamrzivač na 30 minuta. (To će sprečiti da se testo skupi tokom pečenja).

 

Zagrejte rernu na 180°C. Izvadite pripremljeni kalup iz zamrzivača, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite bez nadeva, 15-25 min (u zavisnosti od veličine) dok ne dobije lepu zlatnu boju. Povremeno pogledajte tokom pečenja da se testo nije "nadulo". U slučaju da jeste, bocnite naduvani deo čačkalicom. Ostavite da se hladi na rešetki. Smanjite jačinu rerne na 130°C.

 

Za pripremu nadeva prvo naseckajte čokoladu i stavite u jednu posudu. Stavite mleko i pavlaku na vatru, zagrejte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dobro promešajte dok se sva čokolada ne rastopi i smesa nije glatka. Prelijte čokoladnu smesu preko razmućenih jaja, mešajući. Procedite kroz fino sito. Ulijte smesu u pečeno testo i pecite na 130°C oko 35 - 40 minuta, dok nadev ne počne da se zgušnjava, ali još "drhti" u sredini.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...