Morate da probate

Punjena lisnata pita od domaćih kora: Stvorena da se zavoli na prvi zalogaj! (RECEPT)

Fine, lisnate i hrskave korice, punjene filom od praziluka i sira

Recepti
Autor:
Punjena lisnata pita od domaćih kora: Stvorena da se zavoli na prvi zalogaj! (RECEPT)
Foto: Bakina kuhinja

Ako biste želeli da napravite domaću pitu, a niste baš majstor za razvlačenje klasičnih kora napravite pitu sa lisnatim korama od dizanog testa!

Fine, lisnate i hrskave korice, punjene filom od praziluka i sira. Potrebno Vam je vrlo malo sastojaka, a pita je stvorena da se zavoli na prvi zalogaj!

Sastojci za testo: 15 g kvasca, 200 ml jogurta, 100 ml mleka, 1 kašičica šećera, 2 jaja, 1 žumance, 600-700 g brašna, so.

Sastojci za fil: 1 praziluk, 50 ml ulja, 200 g tvrdog sira, 200 g margarina, so, biber, suvi začin, 3 čena belog luka.

Priprema: Kvasac potopiti u mlako mleko, dodati jaja šećer, jogurt, brašno i so i zamesiti glatko testo, ne mnogo tvrdo. Ostaviti da odstoji 30 minuta.

Pariske bananice: Kremast i hrskav desert obara s nogu! (RECEPT)

foto: Bakina kuhinja

Praziluk iseći na tanke kolutove i propržiti na ulju, dodati začin, biber, iseckan beli luk i so. Kad testo naraste, obraditi rukama i izdvojiti 9 loptica.

Prvu lopticu razviti na veličinu tepsije ( 24 cm) i premazati je otopljenim margarinom. Staviti u podmazanu tepsiju. Razviti drugu i treću lopticu koju isto tako premazati i staviti jednu preko druge. Na treću koru staviti pola izdinstanog i proprženog praziluka i polovinu izmrvljenog sira.

Zatim opet razviti tri kore i mazati margarinom i na treću dodati drugu polovinu luka i sira. Razviti i mazati i zadnje tri kore i staviti preko nadeva. I treću odozgo premazati margarinom. Pitu iseći na kocke željene veličine. Umutiti žumance i premazati, pa ostaviti 15 minuta da malo naraste i peći na180 stepeni 40-45 min.

(Izvor: Kodbakeugostima.blogspot.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs