Nema ko ih ne voli

Posne breskvice: Mekani kolačići za čas nestanu sa tanjira! (RECEPT)

Idealne za dane posta, ali i za večanu prazničnu trpezu
Recepti
19:16h Autor:
Posne breskvice: Mekani kolačići za čas nestanu sa tanjira! (RECEPT)
Foto: Thinkstock
  • 60 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 2 dl vode
  • 4 dl ulja
  • 2 šolje (od 2dl) šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 900 g brasna
  • džem po izboru
  • crvena boja za kolače
  • kristal šećer za valjanje

1. U vangli sjedinite šećer, ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Ostavite da mešavina stoji pola sata, a zatim dodajte brašno, dobro umesite rukom tako da dobijete gusto testo od kojeg mogu da se kidaju kuglice.

2. Testo lepo oblikujte u loptice i ređajte na pleh obložen pek papirom. Obavezno pravite razmak između kolačića, jer će tokom pečenja narasti. Pecite na 175 stepeni 15 do 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kolačići ne smeju da dobiju braon boju pri dnu.

3. Pečene polovine breskvica stavite da se prohlade, a zatim svaku pažljivo izdubite. Od testa koje ste izdubili napravite fil tako što ćete ga pomešati sa džemom i ako želite, dodajte i malo ruma.

4. Pripremljenim filom punite polovine, pa polako spajajte breskvice. Kad završite spajanje, pažljivo svaku umačite u vodu u kojoj ste rastvorili crvenu prehrambenu boju, sa obe strane. Nemojte ih cele potapati u vodu. Dok su još vlažne, uvaljajte breskvice u kristal šećer.

Savet: Prvog dana breskvice će biti tvrde, pa je najbolje da ih pravite dan ranije. Od ove smese dobićete 60-ak kolača.

Posna pica sa ajvarom: Neobična, ukusna, gotova za 10 minuta! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs