Stara tajna

Originalan recept za vanilice: Evo kako da ostanu bele i nakon pečenja!

Tope se u ustima, a pri tome ne osećate onaj ukus pregorelog testa
Recepti 29.10.2016. - 18:46h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Shutterstock

Svaka domaćica vrlo dobro zna da je starinske kolače, po receptima naših baka i prabaka, prilično teško napraviti. Isto to važi i za domaće vanilice.

 

Setite se samo koliko ste ih puta jeli, a koliko (malo) puta pomislili da su onakve baš kakve ih je pravila vaša baka ili tetka.

 

Tajna koju krije recept za savršene domaće vanilice je u tome da testo i posle pečenja ostane svetlo, odnosno da ne porumeni.

 

Ovaj starinski, originalni recept otkriće vam tu malu slatku tajnu – način da se vanilice istope u ustima, a da za njima ne ostane ukus (pre)pečenog testa.

 

Sastojci: 250 grama masti ili maslaca; 500 grama brašna; 4 jajeta; 100 grama mlevenih oraha; limun; malo džema od kajsija; 250 grama šećera; prah šećer.

 

Način pripreme: Penasto umutiti mast ili maslac, dodati jedno žumance i jedno celo jaje, šećer i sok od celog limuna. Sipati brašno i zamesiti testo, pa razvući koru debljine 5 milimetara.

 

Vanilice vaditi manjom modlom ili nekom malom čašom.

 

Svaku vanilicu umočiti u ulupani sneg od dva belanceta i posuti je mlevenim orasima. Ređati ih u podmazan pleh i staviti u vruću rernu da se peku, ali paziti da ostanu bele boje, tj. da ne porumene.

 

Kada su pečene, svaku premazati džemom i spojiti po dve. Dok  su vanilice još tople uvaljati ih u prah šećer.

 

Stari recept za najmekše uštipke: Uopšte ne upijaju ulje!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...