Bogat ukus

Bez aditiva i konzervansa: Kako da umesite najzdraviji hleb na svetu!

Uvrstite u ishranu ukusan hleb koji blagotvorno utiče na vaše zdravlje, a sastojke možete pronaći u najbližoj prodavnici
Recepti
17:10h Autor:
Foto: Shutterstock
  • 45 minuta
  • Srednje teško
  • Za 4 osoba

Sastojci

  • 300 g pšenice
  • 100 g ječmenih pahuljica
  • 2 kašike susama
  • 2 kašike lanenog semena
  • 2 kašike očišćenih semenki suncokreta
  • kašičica soli
  • 20 g kvasca + 50 ml vode

Ova vrsta hleba sadrži male količine kvasca i soli i nema aditiva, konzervansa i sličnih supstanci. Pecivo je bogato proteinima, vitaminima, amino kiselinama, zdravim masnoćama, ugljenim hidratima i mineralima.

 

1. Prelijte pšenicu vodom i ostavite tako tri dana dok ne proklija. Kako se pšenica ne bi pokvarila, povremeno menjajte vodu. Nakon tri dana iscedite proklijalu pšenicu i sameljite je u blenderu. Trebalo bi da dobijete smesu sličnu brašnu.

 

2. Mlevenoj pšenici dodajte ječmene pahulje koje ste pre toga držali malo u vodi da omekšaju. Seme lana, suncokreta i susama blago propržite u suvom tiganju pa dodajte pšenici i ječmu.

 

3. U 50 ml vode dodajte kvasac i malo šećera pa sačekajte da nadođe. Nadošli kvasac dodajte smesi, posolite i zamesite testo. Možete dodati još vode ukoliko je potrebno. U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite nekoliko kockica leda da se stvori para, pa zatim ubacite hleb da se peče. Vlažna sredina će pomoći narastanje testa. Pecite hleb oko 45-50 minuta.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...