olovku u ruke

PRAVE SE ZA ČAS, NIKADA SE NE ZABORAVLJAJU: Probajte ova 3 neodoljiva jesenja recepta sa jabukama! (RECEPT)

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige, filmove, serije i šolju najdražeg toplog napitka. Naravno da nemamo ništa protiv ovakvog ugođaja, ali ono što mu nedostaje da bi bio baš, baš potpun jeste neka fina, ukusna poslastica koja će nam zagolicati nepca i zagrejati iznutra. A odakle krenuti sa jesenjim delicijama ako ne od sočnih i ukusnih jabuka?!

Recepti
Autor:
PRAVE SE ZA ČAS, NIKADA SE NE ZABORAVLJAJU: Probajte ova 3 neodoljiva jesenja recepta sa jabukama! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ova namirnica ne samo da je jako zdrava, već se i odlično slaže sa slatkim začinima poput cimeta, đumbira, kardamona, vanile i muskatnog oraščića, zbog čega se od nje mogu praviti izvrsne poslastice u kojima se uživa svim čulima. Zbog toga vam danas donosimo tri aromatična recepta sa jabukom u glavnoj ulozi kojima niko neće moći da odoli!

Krambl sa jabukama i lešnikom

krambl sa jabukama
foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 kg jabuka po sopstvenom izboru
  • 150 g brašna
  • 100 g mlevenog lešnika
  • 200 g putera + još malo za podmazivanje posude za pečenje
  • 200 g smeđeg šećera
  • 30 g celih lešnika
  • 1 kašika cimeta

Priprema:

Uključite rernu na 200 °C, pa tostirajte lešnike nekoliko minuta. Pustite ih malo da se ohlade, pa ih grubo istrljajte krpom kako biste ih očistili. U međuvremenu, operite i očistite jabuke, pa ih iseckajte na komade srednje veličine. Karamelizujte ih kratko u tiganju sa dve kašike šećera i tri kašike vode.

U posebnu posudu sipajte brašno, mlevene lešnike, puter i ostatak šećera, pa rukama pomešajte sve sastojke tako da dobijete mrvičasto, sipkavo testo.

Karamelizovane jabuke pomešajte sa pečenim lešnicima, pa ih preručite u puterom premazanu posudu za pečenje, odozgo ravnomerno rasporedite pripremljenu mrvičastu smesu, pa pecite oko 30 minuta dok mrvice ne postanu zlatnosmeđe. Po želji, servirajte uz kuglu sladoleda od vanile ili neki voćni čaj i uživajte!

Tart sa vanilom i jabukama

tart sa jabukama
foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 blok lisnatog testa
  • 1,5 kg sitnijh jabuka, po mogućstvu kiselkastih
  • 1 štapić vanile
  • malo šećera
  • malo slatke pavlake

Priprema:

Uključite rernu na 210°C.

Pomoću oklagije prebacite rasklagijano lisnato testo u podmazan okrugli kalup za tart i izbockajte ga viljuškom.

Jabuke operite, ogulite, odstranite im semenke, pa ih iseckajte na tanke kriške i krenite da ih ređate na testo – prvo u jednom smeru uz rub kalupa, zatim u suprotnom smeru kako idete ka centralnom delu i tako naizmenično, u zavisnosti od veličine pleha.

Štapić vanile isecite po dužini, sastružite semenke, pa ih rasporedite po jabukama, sve pospite šećerom i prelijte malom količinom slatke pavlake, a preostali deo štapića vanile iseckajte na manje komade i njima ukrasite tart.

Pecite oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180° C, pa pecite još 30 minuta, s tim što 15-ak minuta pred kraj treba dodati još malo slatke pavlake odozgo. Poslužite dok je toplo.

Pečene jabuke sa heljdom

pečene jabuke
foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 50 g pahuljica heljde
  • 50 g bademove paste
  • 50 g putera
  • 6 većih lepih jabuka
  • 6 kašika šećera
  • 1 čaša sajdera
  • 1 kašika slatke pavlake

Priprema:

Za krambl tostirajte kratko pahuljice heljde, pa ih preručite u posebnu posudu i pomešajte sa puterom i bademovom pastom.

Pleh za pečenje podmažite puterom, pa uključite rernu na 150° C. Jabuke operite, izdubite im sredinu, pa ih zarežite na četiri mesta pri vrhu kako kora ne bi napukla tokom pečenja. Poređajte ih u podmazan pleh, pa svaku napunite smesom od heljde i pospite kašikom šećera. Prelijte sve čašom sajdera i kašikom slatke pavlake, poklopite, smanjite temperaturu na 120°C, pa pecite jabuke dva sata.

Servirajte ih dok su još tople, pa ih bogato prelijte sokom koji se stvorio tokom pečenja.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs