PROBAJTE

SAVRŠEN LETNJI RUČAK: Isprobajte sočne i preukusne pljeskavice od krompira i ruzmarina!(RECEPT)

Lagano letnje jelo, koje se lako priprema, a ukus mu je za pamćenje.

Recepti
Autor:
SAVRŠEN LETNJI RUČAK: Isprobajte sočne i preukusne pljeskavice od krompira i ruzmarina!(RECEPT)
Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 400 g krompira
  • so
  • 2 grančice ruzmarina
  • 60 g sušenog paradjza
  • 12 g svežeg kvasca (ili 1 kašičica suvog kvasca)
  • 1/2 kašičice šećera ili meda
  • 300 g pšeničnog brašna, tip 550, plus malo brašna za radnu površinu
  • otprilike 40-60 ml maslinova ulja
  • oko 250 ml kisele pavlake u koju ste dodali vlašac

Priprema:

1. Operite krompir i skuvajte ga u slanoj kipućoj vodi, a zatim ga ocedite, ohladite, ogulite i zgnječite viljuškom.

2. Ikidajte listiće ruzmarina s grančica pa ih usitnite. Nasitno narežite paradajz na kockice.

3. Pomešajte 170 ml mlake vode s kvascem i šećerom i pustite da odstoji poklopljeno 10 minuta na toplom mestu. Zatim mesite zajedno s brašnom, ruzmarinom i kašičicom soli oko 10 minuta, kako bi nastalo kompaktno testo. Na kraju kratko umešajte pire od krompira i usitnjen paradajz.

4. Pokrijte testo i pustite da se diže još 30 minuta, a zatim od smese oblikujte osam ravnih pljeskavica na pobrašnjenoj radnoj površini i pustite da se diže još 15 minuta. Namažite pljeskavice maslinovim uljem i pecite na roštilju (alternativno u gril tiganju) na umerenoj vatri 5-6 minuta s obe strane.

5. Poslužite sa sosom od kisele pavlake i salatom. Zelenom, na primer, ili salatom od paradajza.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs