PRIPREMITE ZA VELIKI PETAK

2 RECEPTA ZA SAVRŠEN PREBRANAC: Neverovatno ukusan, ulepšaće vam dane posta! (RECEPT)

Donosimo vam recept za posni prebranac da pripremite za Veliki petak 

Recepti
15:13h Autor:
Foto: Shutterstock

Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka. Kad pogodite "prave mere" ova tri sastojka, ni najnespretnija kuvarica neće se postideti ovog jela.


Zapamtite: na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka

 

300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli.

Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju.

 

Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.

tučeni prebranac, prebranac, Pasulj
foto: Shutterstock

Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.

Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.


Evo još jednog, pa odaberite koji vam više "leži"

 

Sastojci:

 

  • 700 gr pasulja
  • 1 veći praziluk

1 veći crni luk

  • ulje
  • aleva paprika
  • tucana ljuta paprika
  • so, biber
  • lovorov list
  • biber mleven
  • biber u zrnu
prebranac
foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu.
  • Ostavite pasulj da se kuva.
  • Na ulju propržite na krugove praziluk i crni luk i dinstajte luk oko 20-30 min da dobro omekša.
  • Dodajte u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.
  • U đuvečaru stavite na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završite pasuljem, pa odozgo malo ulja.
  • Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta.
  •  Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...