Čisto savršenstvo

KOLAČ-TORTA OD KAFE I KEKSA: Šuškava kora OD ORAHA i najkremastiji fil! (RECEPT)

Ovo morate obavezno da probate

Recepti 11.02.2021. - 13:47h Autor: Stil/Brzikolaci.com
Foto: Shutterstock

Sastojci za koru: 7 belanaca, 200 g šećera, 4 kašike mlevenih oraha, 2 kašike prezli, 2 kašike brašna, 250 g seckanih oraha, plus 250 g čokoladnog krema.


Sastojci za fil: 7 žumanaca, 8 kašika šećera, 7 kašika mleka, 500 ml slatke pavlake, 1 želatin, 50 ml vode.

 

Još: 250 g petit keksa, 150 ml skuvane kafe, zaslađene kašičicom šećera, i malo čokolade za ukrašavanje.

Priprema: Propržite orahe najbolje u teflonskom tiganju, da budu hrskavi, pa staviti da se ohlade. Iseckati ih nožem. U pleh veličine 35 x 25 cm pospite te pečene, seckane orahe preko papira za pečenje. Ulupajte belanca sa šećerom u čvrst sneg dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte prezle, mlevene orahe i brašno, pa izmešajte varjačom.

 

Ravnomerno rasporedite smesu preko seckanih oraha i stavite da se peče na 180 stepeni 25 – 30 minuta. Pečen biskvit okrenite, da orasi budu gore pa premažite čokoladnim kremom dok je kora još topla. Ostavite da se sve zajedno hladi dok pripremite fil.


Ulupajte žumanca sa šećerom i mlekom. Stavite na paru da se kuva i malo zgusne pa sklonite sa vatre da se hladi. Ulupajte slatku pavlaku, ne do kraja pa postpeeno sipajte krem od žumanaca i nastavite mućenje.

 

Ako vam je krem dovoljno gust da stoji ne mora se stavljati želatin, tu puno zavisi od slatke pavlake, kakvog je kvaliteta i kako se umutila, jer dužim mućenjem slatka pavlaka postaje sve gušća.

 

Ako je potrebno da se stavi želatin onda ga potopite u 50 ml vode i kad nabubri za 10 minuta zagrejte ga i mešajte, da ne provri, samo da se otope granule, pa istresite u krem i brzo mešajte da se sjedini sve.

 

Stavite na koru pola krema, pa umačite keks u kafu i poređajte preko fila.

Preko keksa stavite drugi deo krema pa narendajte čokoladu preko. Ohladite u frižideru pa posluzite.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...