probajte

Zdrav namaz savršenog ukusa: Probajte specijalitet od bundeve sa Bliskog istoka! (RECEPT)

Mirisi pečenog belog luka i karamelizovane bundeve gustog i kremastog namaza na toplom hlebu ponekad su sve što nam treba za dobro raspoloženje...

Recepti
Autor:
Zdrav namaz savršenog ukusa: Probajte specijalitet od bundeve sa Bliskog istoka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Namaz od leblebija, poznatiji kao humus, jedan je od najpoznatijih specijaliteta Bliskog istoka. Leblebije, maslinovo ulje, beli luk, limun i pasta od susama (tahini) glavni su sastojci namaza. Ali humus se pravi i od graška, crvene paprike, spanaća, kao i bundeve.

U humus od bundeve možete, ali i ne morate dodati leblebije– a ako se na jednostavniju varijantu, nećete morati da se zamarate sa potopljavenjm istog preko noći i kuvanjem. Možete koristiti i onaj iz konzerve. Izbor je na vama, a sve su varijacije dopuštene.

Neki kuvari u humus ne dodaju tahini, a drugima je on nezaobilazan. Ako želite da ga napravite sami, propržite susam na tiganju pa ga usitnite s maslinovim uljem. Povremeno zaustavite blender pa ostružite susam s ivica. Kada se susam pretvori u gust krem, možete dodati još maslinovog ulja.

Za pire od bundeve odaberite onu koja nema previše vode, kao što je na primer muškatna. Očistite je i isecite na kockice pa pecite u rerni na 220 °C oko 30 minuta – dok ne omekša i lepo se zapeče. Potom je pomoću blendera pretvorite u pire. Bundevu možete i skuvati na pari, ali neće imati karamelizovanu aromu.

Sastojci za humus:

  • 1-2 češnja belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • oko 2 kašike vode od kuvanja leblebija
  • 250 g kuvanog leblebija
  • 2/3 šolje pirea od bundeve
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika tahinija
  • limunov sok prema ukusu

Priprema:

1. Leblebije potpite preko noći pa skuvajte.

2. Zagrejte maslinovo ulje pa ubacite oguljene češnjeve belog luka. Ostavite oko 15 minuta na sasvim laganoj vatri.

3. Mutite leblebije s belim lukom, maslinovim i uljem, pireom od bundeve i tahinijem. Dodajte vode od kuvane leblebije prema potrebi tako možete najlakše da dobijete odgovarajuću gustinu pa miksajte. Probjte i dodajte soli i limunovog soka prema ukusu pa ponovo mutite.

Savet: Humus poslužite s toplim pogačama, kriškama jabuka, krekerima, đargarepom, pšeničnim tostom, pečenim povrćem, pita-hlebom ili onim što volite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs