Ukus turske u vašem domu

Originalan recept za turske donere: Ovako se pravi lepinja, punjenje i sos! (RECEPT)

Ko ga jednom proba, uvek želi da ga sprema

Recepti
Autor:
Originalan recept za turske donere: Ovako se pravi lepinja, punjenje i sos! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za lepinje:

  • voda - 200 ml
  • brašno - 2 šolje
  • mast - 1 supena kašika
  • sirće - nekoliko kapljica
  • so - pola kašičice
  • šećer - pola kašičice
  • suvi kvasac - 2 grama

Za punjenje:

  • krompirići - prženi
  • piletina - marinirana i ispečena na roštilju
  • luk - 1 ili 2 glavice
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • masline - 100 grama
  • čedar - nekoliko kriški
  • paradajz - 1 komad
  • krastavac - 1 komad
  • ljuta paprika po želji

Za paradajz sos:

  • paradajz - 1 komad
  • kiseli krastavčići - 1 - 2 komada
  • so, šećer
  • začini
  • brašno

Za sos od belog luka:

  • ulje - 100 ml
  • sveže mleko - 50 ml
  • senf - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • začini po vašoj želji
  • limunov sok
  • so

Priprema: Svi potrebni sastojci za punjenje donera se pripreme i iseku. Luk, beli luk i pečurke se preprže ili dinstaju na masti. U njih se dodaju začini - biber, mlevena paprika, bosiljak, origano, peršun ili drugi (po vašem ukusu).

Domaće lepinje za donere se spremaju tako što se potrebni sastojcu pomešaju i umesi se testo, ostavlja se da odmori desetak minuta i posle se u dozama prave same lepinje. Testo se kida na loptice i razvija se ili se rasteže. Njihova veličina zavisi i od toga koliko lepinja želite da napravite i koju debljinu više volite.

Peku se u zagrejanom tiganju sa obe strane. Možete da koristite mast, ali ukoliko ih pravite u tiganju sa nelepljivim dnom, preskočite ovaj korak. Ako su unapred pripremljene, mogu da budu ugrejane u tiganju bez masti.

Za paradajz sos ispasirajte paradajz i kisele krastavčiće - možete ih izrendati, ako više volite. Dodajete so, šećer i začine po vašem ukusu. Rastopite malo brašna, dodajte smesi i stavite na slabu vatru na ringlu kako bi se zgusnulo. Pazite da sos ne provri, zato što će se pokvariti svojstva i njegov ukus. Samo treba da se ugreje da bi se zgustilo. Ukoliko osetite da temperatura sosa postaje visoka, sklonite šerpicu sa ringle, a nakon toga je ponovo vratite. Neprestano mešajte. Čim se zgusne, sos je gotov je i možete ga ostaviti da se ohladi.

Sos od belog luka ne može da se izbaci, zato što je on obavezan u pripremi donera. Zato su i sastojci u njemu i njihova količina važni. Prvo treba da pripremite "majonez" - ulje, sveže mleko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje pomepajte, ali ne mešajte već umutite. Pomešati ostale sastojke za sos od belog luka sa majonezom i promešati. Što se tiče začina, možete dodati mirođiju, peršun i druge po vašem ukusu.

Slaganje donera: Premažite lepinje sosom od belog luka i kiselim krastavčićima. Stavite punjenje i prelijte sosom od paradajza. Lepinju savijte čvrsto u levak kako punjenje ne bi ispadalo.

Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs