Prolećna ishrana

5 predloga za lagani prolećni ručak: Jeftino, brzo, hranljivo, ukusno! (RECEPTI)

Proleće nam donosi izobilje povrća koje možemo koristiti u gotovo svakom jelu

Recepti
Autor:
5 predloga za lagani prolećni ručak: Jeftino, brzo, hranljivo, ukusno! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

S omiljenim godišnjim dobom - prolećem, stižu nam i omiljene namirnice, poput tikvica, blitve, svežeg spanaća...

Predlažemo vam 5 jednostavnih recepata koji su dovoljno hranljivi da zaiste celu porodicu, neće vam oduzeti puno vremena, a pritom su izuzetno ukusni!

1. Pohovane tikvice

Tivice oljuštite, isecite na kolutove, posolite i ostavite malo da stoje da puste vodu (15 minuta je dovoljno). zatim valjajte u brašno i jaja i pržite na ulju. Vadite na papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće. Služite uz sir i salatu - zelenu, paradajz, papriku, mladi luk, krastavac... Uživaćete!

Pljeskavice od tikvica: Pravi letnji ručak! (RECEPT, VIDEO)

foto: Shutterstock

2. Krem čorba od spanaća ili blitve

Sastojci: 950 ml vode, 450 g svežeg spanaća ili blitve, prstohvat soli, začini po želji.

Priprema: U većem loncu prokuvajte vodu ili bujon. Dodajte oprani zeleniš i kuvajte najviše minut. Izmiksajte supu u blenderu dok ne postane glatka. Posolite kuhinjskom ili morskom solju i dodajte začine po želji. Poslužite sa pavlakom, to će čorbici dati dodatno osvežavajuć ukus.

foto: Shutterstock

3. Pečeni uštipci od tikvica

Sastojci: 2 tikvice, 1 jaje, 75 g brašna, so i biber po želji, 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema: Tikvice operite, izrendajte, posolite i stavite u cediljku oko deset minuta. Istisnite višak vode i prebacite tikvice u veću posudu. Pomešajte narendane tikvice s jajetom, brašnom, solju i biberom i formirajte uštipke.

Na vrućem tiganju sa malo ulja ispecite uštipke sa obe strane dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite sa malo pavlake i sezonske salate po želji.

Ludo testo za brze mini krofnice od samo dva sastojka! (RECEPT)

foto: Profimedia

4. Proja punjena blitvom

Sastojci: 2 jaja; 4 kašike kukuruznog brašna; 3 kašike hlebnog brašna; 1/2 praška za pecivo; 50 m. ulja; 100 g kisele pavlake; 50 ml vode kisele; so.

Nadev: 1 veza blitve; 1 jaje; 1 kašika griza.

Priprema: Blitvu oprati, očistiti i obariti. Iseckati sitno, pa dodati griz i jaje i malo posoliti. Umutiti jaja, dodati kukuruzno i hlebno brašno sa praškom za pecivo. Zatim dodajte ulje, kiselu pavlaku, kiselu vodu i malo soli pa dobro izjednačiti. Sipati u manji pleh koji ste obložili pek papirom.

Malom kašičicom vaditi blitvu i spuštati u testo praveći malu razdaljinu. Odozgo možete posuti semenkama po želji. Peći na 220 stepeni oko 30 minuta da lepo porumeni.

foto: Bakina kuhinja

5. Lagana pasta s paradajzom i tikvicama

Sastojci: 1 pakovanje testenine, 3 paradajza, 1 veća tikvica, čen belog luka, morska so, maslinovo ulje, malo pavlake za kuvanje.

Priprema: Testeninu skuvati. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i dodati na kockice sitno iseckane tikvice i peći na umerenoj vatri 7-8 minuta uz povremeno mešanje, nakon čega treba dodati sitno iseckan paradajz, beli luk i morsku so po ukusu. Sve sjediniti i pustiti da krčka nekoliko minuta.

Na kraju dodati pavlaku za kuvanje i ostaviti da se smesa krčka na laganoj vatri 5 minuta. Skinuti sa vatre i ubaciti već pripremljenu testeninu.

Uživajte u laganim prolećnim obrocima!

(Stil.kurir.rs)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs