Po ovom starom receptu napravićete "gravče na tavče" vrlo jednostavno, a mnogima je upravo ovo jelo omiljeni obrok tokom posta.
Pasulj potopite uveče u hladnu vodu, a sutradan ga kuvajte u nesoljenoj vodi. Kada se napola skuva, dodajte mu pola nasečenog luka i jednu celu papriku, pa kuvajte dalje dok potpuno ne omekša.
U posebnoj posudi prodinstajte na ulju sa kašikom vode preostali luk, rendanu šargarepu, seckani beli luk i seckani peršun. Posolite i pobiberite po ukusu.
Kako se pravi dobra zaprška za pasulj: Ako ovde pogrešite, jelo propada!
Pasulj istresite u vatrostalnu posudu i prelijte ga prelivom od luka i šargarepe. Stavite posudu u zagrejanu pećnicu i pecite na umerenoj temperaturi dok se umak ne zgusne.
"Gravče na tavče" je obično vrlo jako jelo, ali je takode dobro i ako se pripremi blaže, tako da ga mogu jesti i ljudi slabijeg želuca.