Želećete stalno da ih pravite

Turske bazlame: Šuplje balon lepinje mekane kao puter! (RECEPT)

Odlične za roštilj, ali i uz svaki ručak umesto standardnog hleba

Recepti
Autor:
Turske bazlame: Šuplje balon lepinje mekane kao puter! (RECEPT)
Foto: Youtube Printscreen / Pekar Pekarica

Sastojci: 20 g kvasca, 500 g brašna, 2 kašičice soli, kašika šećera, 170 ml vode, 180 g jogurta, kašika ulja, maslac za premazivanje.

Priprema: Kvasac rastvorite u nekoliko kašika vode. Brašno prosejati, pa odvaditi 4 kašike sa strane. U veći deo brašna dodati šećer, so, vodu, jogurt i na kraju rastopljeni kvasac. Lagano pomešati rukom ili varjačom i dobro izraditi testo. Kad ga dobro izradite biće lepljivo i retko, pa tek onda postepeno dodajte ostatak brašna (one 4 kašike koje ste odvojili) i mesite. Napravite oblik lopte.

Kašiku ulja sipajte u ruku i premažite testo sa svih strana, pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom sat vremena. Nadošlo testo blago pospite brašnom, koliko da možete da ga odlepite od posude, pa ga prebacite na radnu površinu, koju ste posuli sa malo brašna.

Rukama premesite vrlo lagano, napravite oblik valjka, pa presecite oštrim nožem na 4 dela. Od svakog dela pažljivo formirajte lopticu, pa pokrijte krpom i ostavite da stoji 10 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini svaku lopticu oklagijom razvucite u krug prečnika oko 25 cm. Kad postane teško da se razvlači, ostavite ga da odmori, a vi razvlačite drugu lopticu. Ponovo pokrijte krpom i ostavite da stoji dva minuta, pa nastavite sa razvlačenjem dok ne dobijete pravu veličinu.

Pokrijte ponovo i ostavite oko 5 minuta, dok vam se ulje na tiganju zagreje. Ulje zagrejte na najjačoj temperaturi (pazite da ne izgori), pa ubacite prvu lepinju.

Kolač Lenji muž: Bolji recept za savršenu poslasticu nećete naći!

foto: Youtube Printscreen / Pekar Pekarica

Trebalo bi ih peći najduže 30 sekundi sa obe strane u nekoliko navrata - čim mehurići počnu da se pojavljuju na testu, okrenite ga na drugu stranu, pa posle 30 sekundi opet okrenite na drugu stranu.

Pustite da se od lepinje napravi balon, pa opet okrenite da se zapeče i druga strana. Kad se napravi balon, možete malo rukama da pomerate lepinju, kako bi svuda dodirnula tiganj i dobila lepu boju, a ne samo na sredini.

Pečene lepinje dok su još tople premažite maslacem sa obe strane; nema potrebe da ga topite, već na viljušku nabodite kockicu i pređite svuda po lepinjama.

Ukus je tako dobar da ćete želeti svakog dana da ih pravite!

(Tekst: Stil.kurir.rs, Izvor: Youtube / Pekar Pekarica)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs