TRADICIONALNI RECEPT ZA MLADENČIĆE: Ovako su naše bake pravile kolačiće za brak slađi od meda

Napravite mladenčiće po starom receptu naših baka.

Recepti
18:09h Autor:
TRADICIONALNI RECEPT ZA MLADENČIĆE: Ovako su naše bake pravile kolačiće za brak slađi od meda
Recept za posne mladenčiće, Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta praznuju dan u narodu poznat kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići.

Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • 300 ml vode
  • 45 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • med za premazivanje
    Mladenčići se uvek prave posni
    Mladenčići se uvek prave posni foto: Stil

Priprema:

U mlaku vodu stavite šećer, izmrvite kvasac i ostavite da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu sipati ulje, dodajte nadošli kvasac, so i lagano dodajući brašno zamesite glatko testo. Posudu sa testom pokritje čistom krpom i ostavitte na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na pobrašnjenu radnu površinu izručite nadošlo testo, pa oklagijom razvute na 1 cm debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vaditte krugove. Veoma je važno da vam ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića. Kolačiće slažite pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite još 30 minuta da kolačići nadođu. Pre pečenja kolačiće na par mesta ubodite po mogućstvu grančicom bosiljka. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće dok su još vrući premažite medom i ostavite da se prohlade pre služenja.

(Stvar ukusa)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs