probajte

NAOPAKI GULAŠ OD JUNETINE: Pravi se lako, meso se topi u ustima! (RECEPT)

Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuva, a tek onda prepeče. Svilenkastu teksturu mu, pak, daje puter od kikirikija.

Recepti
Autor:
NAOPAKI GULAŠ OD JUNETINE: Pravi se lako, meso se topi u ustima! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Da li ste ikada čuli ili probali Maafe? Reč je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, šargarepama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a janukusniji je kada se posluži s belim pirinčom. Maafe je neverovatno popularan u zapadnoj Africi, a najviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuva, a tek onda prepeče. Svilenu teksturu mu, pak, daje puter od kikirikija. Lako se priprema i kod kuće. Evo što vam je sve potrebno:

Sastojci:

  • 1 kg junetine
  • 1 l mesnog bujona
  • 300 g batata
  • 300 g šargarepe
  • 125 ml putera od kikirikija
  • 2 paradajza
  • 1 luk
  • 3-4 češnja belog luka
  • 2-3 kašičice peršina
  • 1 čili papričica
  • 1 kaščica dimljene paprike u prahu
  • so i biber po želji
  • biljno ulje za dinstanje

Priprema:

1. U velikom loncu ulijte bujon i junetinu iseckanu na kockice pa skuvajte sve zajedno dok meso dok ne omekša. Posolite i pobiberite po želji. 2. U drugom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prepržite skuvane komadiće mesa (koje ste ocedili od supe) dok ne dobiju smeđu koricu. Uklonite meso iz lonca, a bujon ostavite sa strane za kasnije. 3. Na preostaloj masnoći u loncu propržite polovinu luka dok ne omekša. 4. U blenderu izmiksajte pardajz pola luka, beli luk i peršin, pa smesu prelijte preko dinstanog luka, zajedno s iseckanog čili papričicom i ostalim začinima. Dinstajte sve zajedno oko sedam do deset minuta da se ukusi ne sjedine.

5. Prelijte sve zajedno s preostalim bujonom od kuvanja, dodajte piter od kikirkija, pa šargarepe i slatki krompir isečen na kocke. Nastavite sve zajedno da luvate na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike 10 do 15 minuta. 6. Na kraju u lonac vratite termički obrađenu junetinu. Sve dobro promešajte, začinite po želji i poslužite uz kuvani pirinač.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs