Pripremite se

Čarobna uskršnja jaja: Top 5 prirodnih tehnika farbanja koje svakome uspevaju! (FOTO)

Potpuno jestivo, bez upotrebe lepka ili hemijskih supstanci

Trpeza
10:55h Autor:
Foto: Shutterstock

Do Vaskrsa nas deli još nešto manje od dve nedelje, pa je vreme da se pozabavimo najlepšim tehnikama farbanja jaja.

Sve metode koje ćemo predstaviti potpuno su jestive, odnosno ne uključuju korišćenje lepka i hemije, te ne predstavljaju nikakav rizik po zdravlje.

 

1. Stari metod "travčice i čarape"

 

Iako je prilično stara, ova tehnika farbanja jaja i dalje je neprikosnovena. Uberite napolju travčice i cveće, prislonite po neku na svako jaje, a zatim umotajte u najlon čarapu i pričvrstite koncem. Tako umotana jaja skuvajte u lukovini, ili već kuvana spuštajte u prehrambene boje za farbanje jaja iz kesica.

 

Farbanje na pari: Najšarenija vaskršnja jaja samo uz pomoć kesica sa bojom! (FOTO)

foto: Shutterstock

2. Mermerna jaja

 

Možda zvuči kao nešto komplikovano za šta je potrebno puno vremena i materijala, ali zapravo je izuzetno jednostavno. Sve što vam treba jesu obične boje za jaja i malo ljuski luka. Ljuske icepkajte ili iseckajte na sitne komadiće, pa ih nalepite na vlažno skuvano jaje i uvijte u najlon čarapu. Takva jaja ofarbajte standradnim postupkom u bojama ili u lukovini (ako farbate u lukovini, ne morate da ih kuvate prethodno).


OVDE POGLEDAJTE DETALJAN POSTUPAK.

foto: Shutterstock

Mermerne šare možete dobiti i uz pomoć margarina, OVDE pročitajte kako!

 

3. Dekupaž tehnika

 

Sve što vam je potrebno su belance, skuvana jaja, makaze, četkica i salvete. Glavnu šaru predstavljaju isečci najlepših troslojnih salveta (odnosno motiva sa salveta). Za dekoraciju će vam biti potreban samo jedan sloj salvete, onaj gde je motiv kojeg želite da preslikate na jaje.

 

DETALJAN POSTUPAK SA FOTO-UPUTSTVOM POGLEDAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

4. Mozaik jaja

 

Za ovu tehniku potrebne su vam dve boje (najbolje da budu jak kontrast jedna drugoj) i malo samolepljivog papira. I malo strpljenja - ali vredeće! Kako tačno izgleda postupak, pogledajte na povezanom linku ispod:

5. Šaranje voskom - lakše nego što mislite

 

Kako god vam delovalo, ova prelepa stara tehnika šaranja jaja uopšte nije komplikovana. Potrebno vam je sledeće: obična olovka, kutija čioda s glavicama (mogu i čačkalice), boje u kesicama (s pigmentom, najjeftinije), velika debela sveća i jaja.

 

Detaljan postupak pogledajte OVDE!

foto: Profimedia

Koju tehniku vi najčešće birate za farbanje jaja? Hoćete li isprobati neku novu?

 

Podelite sa nama u komentarima!

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs