Svi znamo da je greh ako bacamo hleb. Momo Kapor je jednom napisao i da bačen hleb u kontenjeru, sluti na zlo. Ako ste odrasli uz baku i dedu verovatno ste videli da oni podižu svaku mrvu sa poda, ljube je i jedu.
Hleb za Srbe zanči blagost od Boga, dar koji ne smemo da arčimo.
Bacati hleb nije ni ekonomično. Ako vam je ove nedelje preteklo hleba, ako se osušio i više nije mekan, evo na koji način ga možete iskoristiti:
Pica od starog hleba
Potrebno je: 200 grama slaninice (isečene ne tanke listiće; a može i šunka); 200 grama kačkavanja; maslinovog ulja po želji; 2 čena belog luka; 100 ml paradajz soka; origano
Priprema: Hleb zasecite što više možete, ali vodite računa da ga ne presečete do kraja. Neka mu donja kora ostane cela. U činiji pomešajte sok od paradajza, maslinovo ulje i origano pa sa tom mešavinom premažite svaku pukotinu u zasečenom hlebu. U te zasečene delove složite slaninicu i kačkavalj i sve gurnite u zagrejanu rernu na pola sata.
Kolač od starog hleba i jabuka
Sastojci: 150 g šećera, 150 g maslaca, 6 jabuka isečenih na kolutove, stari hleb isečen na kocke, 200 ml mleka, 2 jaja, 200 ml slatke pavlake.
Priprema: Šećer stavite u dublju šerpu i pustite da se rastopi na laganoj vatri pa mu dodajte 150 g maslaca. Kada smesa provri u nju dodajte 6 jabuka isečenih na kolutove. Pustite da smesa vrti 5 minuta i to na laganoj vatri.
Zatim jabuke izvadite jednu po jednu i slažite ih u vatrostalnu činiju. Sačuvajte smesu koju ste dobili kuvanjem jabuka. Zatim na jabuke poslažite stari hleb isečen na kocke pa po vrhu stavite još jabuka.
Zatim u posebnu činiju umutite slatku pavlaku i mleko, kao i dva jaja, pa sve to prelijte preko jabuka i hleba. Pecite jedan sat na 180 stepeni celzijusa.
Nakon toga, izvadite kolač i preko njega prelijte smesu u kojoj su se kuvale jabuke. Možete dodati i prstohvat cimeta.
Gibanica od hleba
Sastojci: 1 vekna suvog hleba, 500 g sira, 50 g putera, 3 jaja, 300 ml mleka, 150 ml kisele vode, ulje, so, mleveni crni biber.
Priprema: Hleb iseći na parčiće i svakom odseći krajeve, tako da dobijemo oblik kocke. Sitno izrendati sir, pa dodati jaja, puter, kiselu vodu i mešati dok se ne dobije homogena smesa.
Svako parče hleba potopiti u mleko i ređati u nauljeni sud, pa namazati filom. Preko poređati još jedan red hleba potopljenog u mleko. Peći 30 minuta na 225 stepeni.
Musaka od hleba
Sastojci: 250 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka; 2 čena belog luka; 1 šargarepa; 1 kašika masti; 200 g kisele pavlake, 2 jaja, stari hleb, 300 ml mleka; so i biber; 50 g kačkavalja
Priprema: U tiganju prodinstati crni luk i beli luk pa im dodati rendanu šargarepu. Kada luk postane staklast dodati i meso pa dinstati dok sasvim ne bude gotovo. Dodati začine.
U vatrostalnu činiju poredati kriške starog hleba, pa preko njega dodati gotov fil pa zatim još jedan sloj hleba. U posebnu činiju umutite jaja, pavlaku i mleko i malo soli. Sve to prelijte preko musake i stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 stepeni. Pred kraj dodajte kačkavalj.
Popara
Potrebno: 500 ml vode; malo soli; 2 kašičice maslaca; 200 grama sitnog sira; suvi hleb isečen na kockice.
Priprema: Kada voda provri dodajte joj so i maslac i hleb. Kada helb upije vodu umešajte i sir, a možete da dodate i više vrsta sira ili čak i pavlaku. Poslužite toplo.
(Stil.kurir.rs)