Sastojci:
- 200 g izmrvljenog keksa
- 6 kašika rastopljenog maslaca
- 2 zrele banane
- 2 kašike svežeg soka od limuna
- 450 g krem sira
- 150 g šećera
- 200 g kisele pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)
- 3 velika jaja
- dekoriranje po želji (karamela, komadići banane, mleveni keks)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 Celzijusa, te kalup ili lim za pečenje premažite maslacem.
- U srednje velikoj posudi dobro pomešajte mrvljeni keks i maslac.
- Smesu čvrsto pritisnite na dno i pecite 8 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
- U manjoj posudi napravite pire od zrelih banana i dodajte u njih sok od limuna.
- Smesu stavite na stranu.
- U većoj posudi pomešajte krem sir i šećer.
- Uz pomoć ručnog miksera, dva do tri minuta miešajte smjesu dok ona ne postane glatka.
- Dodajte u nju kiselu pavlaku i ekstrakt vanile i mešaj još dva do tri minuta dok smesa ne postane kremasta.
- Dodajte jaja i mešajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
- Zatim u nju dodajte smesu banana i limuna iz uz pomoć kašike ili lopatice lagano promešajte.
- Dobijenu smesu ulijte preko prethodno pripremljene kore i pecite 60 do 70 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
- Kada se ispeče, čizkejk izvadite iz rerne, te ostavite najmanje sat vremena, da se ohladi.