Vredi probati

Snaga morske soli: Napravite domaći rastvor za čišćenje sinusa!

Iskusni praktikanti joge stalno primenjuju ovu tehniku, kojom se poboljšava kvalitet vazduha koji unosimo u pluća
Medicina
20:58h
Snaga morske soli: Napravite domaći rastvor za čišćenje sinusa!
Foto: Shutterstock

Održavanjem optimalne higijene nosa obezbeđujemo pravilno disanje i potreban nivo kvaliteta vazduha koji uvodimo u pluća, odnosno njegovu vlažnost i čistoću.

Ispiranje nosa je jedna od svakodnevnih radnji iskusnih praktikanata joge, odlično je za čišćenje sinusa, kao i nosa generalno.

Sve primene soli u službi zdravlja otkrijte OVDE - Otklanja bol u grlu i zubima!

Ova tehnika je jednostavna za izvođenje, a obezbeđuje potpunu prohodnost i efikasno funkcionisanje nazalnih prolaza, sprečava i sanira infekcije disajnih organa i blagotvorno deluje na zdravlje očiju, ušiju i grla. Za ispiranje se koristi specijalno dizajnirana posuda "jala neti" koja liči na mali čajnik.

Rastvor za ispiranje pravi se od tople vode koja odgovara telesnoj temperaturi i malo morske soli – tečnost ne treba da bude ni neslana ni preslana.

Dišite na usta, nagnite se iznad umivaonika i polako sipajte rastvor iz posude u jednu nozdrvu. Ako pravilno radite, voda će isticati na drugu nozdrvu. Treba izduvati tu nozdrvu i ponoviti postupak sa drugom.

OVDE saznajte zašto je svež vazduh toliko potreban vašem organizmu!

Na kraju, obe nozdrve osušite blago izduvavajući vazduh kroz nos. Slana voda rastvara skorele naslage u nosu, ispira tkiva i olakšava disanje. Preporučuje se da posle ispiranja nosa ne izlazite na hladan vazduh bar nekoliko sati, a tehniku ne smeju primenjivati osobe koje pate od krvarenja iz nosa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs