Obratite pažnju

Ne verujte svemu što čujete: 5 mitova o nezi koji mogu biti opasni

Svi smo mi upoznati s celim nizom kozmetičkih trikova koji se prenose iz generacije u generaciju ili se formiraju pojavom nekih novih proizvoda na tržištu, ali da li se slažu stručnjaci sa tim da oni zaista deluju?

Škola nege lica
09:49h Autor:
Foto: Profimedia

Svi smo se toliko puta našli u situaciji u kojoj se slepo držimo nekih pravila u području nege kože, a da ni sami zapravo ne znamo zašto.

Na primer, postoji li osoba koja se tokom odrastanja nije bojala izaći napolje sa mokrom kosom?

Nko na sebe nije htio preuzeti rizik od dobijanja meningitisa, iako su brojni stručnjaci stotinama puta ponovili kako to nema veze s istinom. Radi se samo o još jednom potencijalno opasnom mitu koji trebamo raskrinkati, a u nastavku vam donosimo neke od najzastupljenijih, kao i razloge zašto nisu tačni.

Ako se ovako koristi, jabuka može vrhunski da očisti kožu i regeneriše kosu!

Zubna pasta pomaže kod akni

To bi bilo zaista jednostavno i praktično, ali u tome nema previše istine. Prema rečima stručnjaka, ovaj mit verojatno je nastao zbog toga što neke paste za zube imaju antibakterijska svojstva. Da, stavljanje paste na upaljeno područje lica će možda umanjiti crvenilo i isušiti deo za koji želite da splasne, ali nećete postići apsolutno nikakav dugoročan efekat. Čak šta više, oni koji imaju osetljivu kožu, s nanošenjem zubne paste rizikuju dodatne iritacije, ali i nova upalom zahvaćenog dela lica. Na kraju, zavisno o tipu kože, korišćenje paste može dovesti do hiperprodukcije sebuma ili čak osećaja zatezanja.

Micelarnu vodu nije potrebno ispirati

Foto: Shutterstcok
Foto: Shutterstcok

Što se tiče ultra popularne micelarne vode, uz nju vežemo više mitova. Za početak, mnogi i dalje odbijaju prihvatiti da micelarna voda nije namenjena temeljnom čišćenju lica, već služi kao priprema pre čišćenja mlekom ili nekim drugim sredstvom. Isto tako, potrebno je čitati sastav micelarne vode koju koristimo kako bismo znali trebamo li je isprati sa lica ili ne. Neke micelarne vode sadrže sastojke koji su agresivniji za kožu i ne smete ih ostaviti na licu, dok su druge zaista blage i ne morate se umivati nakon korišćenja. Za tačne savete najbolje je da se raspitate kod proizvođača ili apotekara.

Jutarnja navika za svež i podmlađen izgled: Vidljivi rezultati posle prvog nanošenja! (RECEPT)

Zaštitni faktor treba koristiti tokom cele godine

Foto: Shutterstcok
Foto: Shutterstcok

Ovo smo svi čuli nebrojeno puta. Međutim, proizvodi poput krema sa zaštitnim faktorom sadrže celi niz hemijskih sastojaka koji nisu previše dobri za našu kožu. Iz tog je razloga nepotrebno da je njima opterećujemo bez prekida. Kako savetuju stručnjaci, zaštitni faktor treba koristiti u letnjim mesecima, tokom odlaska na plažu ili planine kao i nakon određenih intenzivnih kozmetičkih tretmana.

Što više negujućih krema, to bolje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poznajte li uopšte osobu koja u svom kupatilu ima samo jednu kremu ili jedan tonik? To znači da je marketinška industrija sjajno odradila svoj posao, što nije nužno i znak da nam ništa od tih proizvoda ne treba. Stručnjaci iz područja nege kože kažu da je osobi sa zdravom kožom savršeno dovoljna rutina u tri koraka koja se sastoji od mleka za čišćenje lica, tonika i hidratantne kreme. Ako za time osećate potrebu, jednom nedeljno možete staviti neku hranljivu masku, i to je sasvim dovoljno.

Šta sve može cinkova pasta: Najjeftiniji lek za kožu, od glave do pete!

Borba protiv bora treba početi što ranije

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I ovu mantru slušamo bez prestanka, i ponovo se radi o povećanom željom za zaradom. Zašto bi mlade devojke odlazile na "preventivni" botoks i koristile proizvode koji sadrže hijaluron kad je njihova koža prirodno zategnuta, a hijalurona im ne nedostaje? Kao rezultat biste dobili toliko puta viđen efekt nabubrenosti lica koji verojatno niko ne želi. Uživajte u svojim godinama i nemojte se bojati bora, nisu toliko strašne kako nam ih pokušavaju predstaviti!

Vežbe koje menjaju telo: Obline ostaju, samo celulit i višak kilograma spadaju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs