poučno

Kako nisko samopoštovanje utiče na partnerske odnose: Utičite na promenu loših emotivnih veza!

Samopoštovanje je ono što mislimo i osećamo prema sebi, ono je emocionalna slika o sebi

Ljubav i zavođenje 05.12.2019. - 10:45h Autor: Stil / Miss7zdrava.24sata.hr/
Foto: Shutterstock

Neki od indikatora niskog samopoštovanja mogu biti: depresija, anksioznost, strah od intimnosti, strah od uspeha, zavisnosti: alkohol, droge, hrana, itd., emotivna nezrelost, kriminal i nasilje, perfekcionizam, grandioznost.

 

Dorijan Burčul temeljem rada na sebi istražuje partnerske odnose i intimnost, seksualnost, strast i zaljubljenost te kako deluju na pojedinca. Ukazujući na neminovne razlike između žena i muškaraca oba pola poučava kako da uspostave prisan odnos s onom drugom stranom i kako da zajedno zaplešu "tango života".

 

Samopoštovanje


Samopoštovanje je ono što mislimo i osećamo prema sebi, ono je emocionalna slika o sebi. Podloga samopoštovanju su naša duboka uverenja o sebi koja mogu biti pozitivna i negativna. Negativna uverenja vode niskom samopoštovanju.

Kako nisko samopoštovanje utiče na partnerske odnose 

 

Osobe koje nemaju problema sa samopoštovanjem, tj. osobe zdravog samopoštovanja, puno će tražiti od partnera, ali će puno i davati. One znaju da se intimnost sama po sebi ne podrazumijeva, već se na njoj treba raditi, te ju stavljaju visoko na listu prioriteta, a često i na prvo mjsto. Osobe niskog samopoštovanja isto mogu puno davati, ali tada to dolazi iz nezdravog mjsta u osobi u osnovi kojeg je strah.
 

Evo kako se ponašaju osobe sa niskim samopoštovanjem u vezi

 

- Sabotiraju svoje odnose podcenjujući ljubav svojih partnera prema njima

- Doživljavaju zanemarivanje kada ono ne postoji

- Kada ih partner iskreno voli njima je to teško da poveruju te zbog toga nisu optimistični da će ljubav potrajati

 

- Čak i u najbližim odnosima one gaje ozbiljne nesigurnosti u vezi osećaja koje imaju njihovi partneri prema njima. Ovo vodi do njihove preterane reakcije na partnerovo povremeno loše raspoloženje

 

- Osećaju se više odbačeni, doživljavaju više povreda i češće se ljute nego osobe zdravog samopoštovanja

- Imaju površniju i lošiju komunikaciju s partnerom

- Obrambeno se distanciraju kada se pojave frustracije u odnosu

 

- Imaju trajnije sumnje u vezi partnerove obzirnosti i pouzdanosti, tako da kada se pojave teškoće, oni se znaju povući od partnera s ciljem da bi se zaštitili

 

- Male probleme vide kao zabrinjavajuće signale slabije privrženosti od strane partnera. Tada neadekvatno reagiraju što vodi do još težeg povezivanja

 

- Osetljiviji su i lakše uočavaju partnerove "negativnosti" od "pozitivnosti", i na to stavljaju naglasak

 

- Često partneru pripisuje gore nego što je, tj. na njegove negativne radnje gledaju kao na namerno i uobičajeno, a pozitivno ponašanje ocenjuju kao nenamerno i slučajno. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...