Čupavci su kolač bez kojih ne može da se zamisli ni jedan praznik ili proslava.
Da bi novogidšnja atmosfera bila kompletno magična, a posebno da bi se najmlađi članovi porodice najviše radovali, morate pripremiti pregršt poslastica i đakonija, te vam mi predlažemo ovaj recept.
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 velikih kašika brašna (dupkom punih)
- 4 velike kašike šećera
- 1,5 dl ulja
- pola praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
- 30 grama tamne čokolade
- 4 dl mleka
- 4 dl slatke pavlake
Dodatni sastojci:
- kokos
Lagani čupavci sa jogurtom: Desert spreman za pola sata!
Priprema biskvita za čupavce:
- Pažljivo odvojite žumanca od belanca. Pazite da pritom ne razlijete žumanca po belanjcima jer ih onda nećete moći umutiti u sneg.
- Mikserom povežite žumanca i šećer. Mutite mikserom 2-3 minuta ili dok smesa ne postane svetložuta i kristali šećera slabo se primećuju na površini.
- Tada polako počnite da dodajete ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
- Umutite belanca u čvrst sneg. Ako ćete za to koristiti mikser s kojim ste mutiližumanca i šećer, obavezno ga operite jer na njemu ne smeju biti ostaci žumanca koji bi sprečili belanca da se povežu u sneg.
- Naizmenično u žumanca dodajte malo brašna i snega, pa pažljivo i polako mešajt
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i sneg.
- Upalite rernu na 180 Celzijusovih. Veliki pravougaoni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim pažljivo pospite mrvicama hleba i sipajte smesu.
- Kolač pecite oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada po vrhu poprimi lepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suva, to znači da je biskvit gotov.
Posni čupavci: Neodoljivi kolač sa kokosom! (RECEPT)
Priprema glazure:
- Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu.
- Dodajte mleko i slatku pavlaku, pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje.
- Čokolada će se polako topiti, a mešanjem ćete je povezati s mlekom i pavlakom.
Priprema čupavca:
- Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti pre završne faze.
- Razrežite biskvit na kocke.
- Zatim jednu po jednu nabodite na čačkalicu, pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.
Savet:
Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mleveni keks ili pak mlevene orašaste plodove poput oraha ili lešnika. Što god vam padne na pamet, ubacujte u smesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.