Najveća srpska slava Sveti Nikola 19.decembra uvek pada u vreme Božićnog posta i onda se, u skladu sa posnim danima, sprema posna trpeza.
Pored ukrašavanja i sređivanja kuće, mnoge domaćice razmišljaju o tome koja jela da spreme za slavsku trpezu. Ono što je važno pri pripremi jela jeste da ih treba spremati s ljubavlju i radošću i u skladu sa mogućnostima.
Posna trpeza sastoji se, mahom, od posnog predjela, posne čorbe, posne salate, posne sarme i posnog glavnog jela. Poredjelovnika za ručak i goste svaka slavska trpeza mora da ima sveću, kolač, žito i vino.
Priprema salate i predjela je idealna prilika da domaćica osveži svoj uobičajeni slavski jelovnik. Međutim, mlađe ćemo podsetiti na tradicionalna jela: klasična krompir salata, pite i riblja pašteta i riblja čorba uobičajeno su posluženje na srpskom jelovniku. Sarme su omiljeno jelo na trpezi, a posne sarme po ukusima nikako ne zaostaju sa mrsnim. I na kraju, za glavno jelo možete da služite ribu pripremljenu na razne načine a mi vam predlažemo recepte za savršenu pastrmku, šarana, oslića i soma. Ribu možete da služite uz ukusnu krompir salatu. Posle odličnog slanog posluženja, na kraju se gostima iznesu sitni kolači i torte koje će obradovati svakog sladokusca.
Recept za najlepše žito:
Sastojci:
- 300 grama pšenice (žita) ''belije''
- 300 grama mlevenih oraha
- oko 250 grama šećera
- malo vanilin šećera
- muskatni oraščić
- malo cimeta (bukvalno na vrh noža)
Priprema:
- Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode.
- Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri.
- Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak.
- Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri.
- To radim četiri puta, da bi se voda izbistrila.
- U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, tako treba.
- Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe.
- Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.
- Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.
Predlog trpeze za Svetog Nikolu: Najlepša posna jela koja ste ikad probali! (RECEPTI)
- U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera.
- Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).Ako ne volite da bude suvo, žitu dodajte pomalo vode od kuvanja.
- Probajte, pa po potrebi dodajte još šećera.
- Ako volite slađe žito, onda ukupno stavite 250 g šećera.
- Žito staviti u lepu činijicu, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polutkama oraha.
Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin ga odnosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.
Proja:
Sastojci:
- brašno
- so
- soda bikarbona
Nikoljdanski običaji: Na dan velikog pravednika, jedna stvar je strogo zabranjena!
Priprema:
- Pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu pa postepeno dolivajte mlaku vodu, dok ne dobijete glatko testo, srednje gustine.
- Dobro podmažite tepsiju, naspite proju, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
- Gotovu proju isecite na parčad i poslužite toplu ili hladnu kao prilog ili lagani obrok sa jogurtom.
Napomena: Umesto sode bikarbone, možete staviti prašak za pecivo.
Hleb:
Sastojci:
- 400 g heljdinog brašna
- 300 g ražanog integralnog brašna
- 300 g belog brašna
- 100 g mlevenog lana
- po 100 g propržene golice i suncokreta
- kašicica mlevenog kima
- kašicica majčine dušice
- so
- 5 kašika hladno ceđenog ulja
- 5-6 sitno seckanih suvih šljiva
- kockica kvasca
Džumbus paprikaš: Tradicionalno posno jelo! (RECEPT)
Priprema:
- Razmutite kockicu kvasca sa kašičicom meda i šećera, dodajte čašu vode i kašiku brašna i ostavite nekoliko minuta da nadođe.
- Sve sastojke stavite u činiju, sipajte kvasac, dodajte po malo mlake vode i zamesite testo.
- Ostavite da nadođe 1,5 sat, pa ga premesite.
- Pecite hleb pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.
Pitice sa kiselim kupusom u mafin plehu
Sastojci:
- 250 gr heljdinih kora
- 500 gr kiselog kupusa
- 2 dl kisele vode
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- kesica praška za pecivo
Posna sarma
Sastojci:
veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
100 g seckanih oraha
1 krompir
manja glavica luka
glavica belog luka
kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
kašičica morske soli
2 kašike hladno ceđenog ulja
2 dl paradajz soka
2 dl vode
100 g skuvanog integralnog pirinča
100 g sojinih mrvica (ljuspice)
2-3 lista lovora
3 šargarepe srednje veličine
1 veći koren paškanata
1 veći koren peršuna
veza peršuna
1 srednji celer
Prava srpska sarma: Pratite korak po korak i sigurno će vam uspeti! (RECEPT)
Priprema:
- Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode.
- Izdinstajte.
- Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta.
- Dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta.
- Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora).
- Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.
- Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju.
- Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista.
- Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra.
- Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.
Napomena: Ako pravite sarmu od kiselog kupusa, prvo operite listove da jelo ne bude previše slano ili prekiselo. Kod slatkog kupusa prvo zagrejte u većem loncu vodu do ključanja i ubacite glavicu koju ste prethodno oprali i očistili od nezdravih listova. Dovoljno je 7 minuta da listovi omekšaju i da možete lakše da ih odvojite i smotate u sarme. Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza.
Od stolnjaka do ikone: Kompletan vodič za spremanje i organizaciju slave!