Pročitajte

Nikoljdanski običaji: Na dan velikog pravednika, jedna stvar je strogo zabranjena!

Praznik koji slavi pola Srbije

Zanimljivosti
11:04h Autor:
Nikoljdanski običaji: Na dan velikog pravednika, jedna stvar je strogo zabranjena!
Foto: Profimedia

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živeo je u 4. veku u gradu Mira. U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac.

Pročitajte! Predlog trpeze za Svetog Nikolu: Najlepša posna jela koja ste ikad probali! (RECEPTI)

Nikoljdan se proslavlja 19. decembra i kod Srba spada u slavu sa navećim brojem svečara. Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Uoči praznika se često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.

Kako se nekada proslavljao Sveti Nikola: Običaji koji su dugo pratili ovaj praznik!

foto: Shutterstock

Pročitajte! Molitva Svetom Nikoli: Velikom čudotvorcu, iscelitelju i pravedniku treba da se obratite ovako!

Uz pomoć njegove molitve, slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Prema predanju iz naših krajeva, upravo je Sveti Nikola povratio vid slepom srpskom kralju Stefanu Dečanskom.

Tokom vekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina. Na ovaj dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

Konzumiranje mrsne hrane na ovaj praznik ne dolazi u obzir - budući da je u toku veliki Božićni post, ignorisanje obaveznog posta je strogo zabranjeno!

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom - njih ćete usrećiti, vama će biti lepo, a i narod kaže - valja se.

Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs