Pričestite se

Slavimo Veliku Gospojinu: Najvažniji običaji u čast zaštitnice svih živih bića!

U Srbiji se veruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, ali posebno porodilja i majki

Vesti 27.08.2018. - 09:26h Autor: Stil / Dnevno.rs
Velika Gospojina, Foto: Shutterstock

Sutra se u pravoslavnim crkvama obeležava praznik Velika Gospojina. Zvanični naziv praznika je Uspenje Presvete Bogorodice.

 

Velika Gospojina je zapravo uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

 

Brojne crkve i manastiri u Srbiji posvećeni su Bogorodici, a širom zemlje mnoge porodice slave današnji praznik kao svoju krsnu slavu. Održavaju se vašari i narodni sabori, a jedan od onih s najdužom tradicijom je u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici.

 

Kako Velikoj Gospojini prethodi dvonedeljni post, sutra se vernici, posebno žene, pričešćuju. U Srbiji se veruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, ali posebno porodilja i majki. Zato na današnji dan dame ne bi trebalo ništa da rade već da dan posvete poštovanju Bogorodice.

 

Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao. Do današnjeg dana treba završtiti sve letnje poslove u polju, a tek od Male Gospojine treba početi sa novim, jesenjim radovima.

 

Molitva Bogorodice Djevo: Kad izgovorite ove reči, sve loše će iščeznuti kao dim!

Običaji na Veliku Gospojinu
Običaji na Veliku Gospojinufoto: Shutterstock

Ikona Presvete Bogorodice treba da se nalazi u kući svakog hrišćanina. U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da boja sastrugana sa ove ikone, ako se popije pomešana sa vodom na današnji dan, može da izleči mnoge ženske bolesti. Takođe, veruje se da bilje i trave ubrane na Veliku Gospojinu imaju izuzetno lekovita svojstva.

 

Beru se borovnice i lekovite trave, a veruje da se će one doneti zdravlje i blagostanje svima u domu.

 

Šta se desilo sa Bogorodicom nakon Isusovog vaskrsnuća?

 

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Sveto pismo ne daje saznanja o kraju zemaljskog života Bogorodice.

 

Po predanju i spisima, koji nemaju sveti karakter, smatra se da je majka božija do kraja života, posle smrti i vaskrsenja Hristovog, živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

 

Još pre 30 godina prešao u pravoslavlje: Životna priča slavnog glumca i borba sa opakom bolešću!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs