Za nekoliko dana, pola Srbije slaviće jednu od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.
Pravo je vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj trpezi za slavu.
Morate da znate! Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!
Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do poslastica!
Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu od testenine i tunjevine! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste!
Sastojci: 200 g (integralne) testenine, 1 konzerva tunjevine u komadima, 150 g kukuruza šećerca, 2 struka mladog crnog luka, 100-150 g posnog majoneza, 1 kašičica soli, pola kašičice bibera.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. Ovo je recept za hrskavu pitu sa ajvarom i pečurkama!
Morate da znate! Stari recept za slavski kolač: Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji! (FOTO)
Sastojci: 500 grama gotovih kora, 100 ml vode, 100 ml ulja, pola tegle ajvara, 500 g šampinjona, 1 praziluk, so po ukusu.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Ako želite da na vašoj slavskoj trpezi zasija jelo koje kod drugih domaćina nema, isprobajte domaću paštetu od povrća i senfa!
Morate da znate! Najbolji recept za slavsko žito: Ne znaju sve domaćice ove 3 tajne!
Sastojci: 300 g crvenog krompira, 100 g šargarepe, 50 g paškanata, manja glavica crnog luka, 50 g blanširanog kikirikija, kašika senfa, dva mala čena belog luka, malo soli, začini po ukusu.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Ako vam je pripremanje predjela suviše naporno ili nemate vremena, jednostavno, umesto njega pripremite riblju čorbu! Naš predlog je nenadmašna Svetogorska čorba!
Sastojci: Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, mlevena paprika, malo soli, nekoliko zrna bibera, peršunov list, celerov list, mirođija.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac!
Sastojci: kilogram tetovca, 3-4 glavice crnog luka, nekoliko čenova belog luka, list lovora, malo bibera. Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika ulja, mlevena paprika, so i biber po ukusu.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš!
Sastojci: 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe, 1 kg luka, 4 dl belog vina, 1 kašika sirćeta, 1,5 dl ulja, 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 4 zrna bibera, 1 kašika paradajz pirea, 1 kašika peršunovog lišća, 1 kašičica celerovog lišća, mleveni biber, so po ukusu.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
I poslednji, a mnogima i omiljeni deo slavske trpeze su prelepe poslastice.
Mi vam predlažemo 10 najlepših sitnih posnih kolača, koje možete da pronađete na linku ispod: