NARODNA VEROVANJA

SUTRA SLAVIMO LETNJEG SVETOG NIKOLU: Žene nikako ne bi smele da rade ovo, a valja se sledeću stvar POKLONITI DECI

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. maja slave praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja mirlikijskog čudotvorca, poznat po nazivu letnji Sveti Nikola.

Običaji
18:10h Autor:
SUTRA SLAVIMO LETNJEG SVETOG NIKOLU: Žene nikako ne bi smele da rade ovo, a valja se sledeću stvar POKLONITI DECI
Običaji na letnjeg Svetog Nikolu, Foto: pravoslavnikalendar.iz.rs

Nikoljdan je najčešća slava kod Srba i proslavlja se 19. decembra, a 22. maja slavi se dan kada su mošti ovog svetitelja prenete iz Mire u Bari. Sutrašnji praznik poznat je i kao letnji Nikoljdan, odnonso Mladi Sveti Nikola ili Nikolice.

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici. Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

Sveti Nikola
foto: Profimedia

Ovaj svetitelj - milostiv, mudar i neustrašiv sveštenik, proveo je svoj vek u službi Boga. Za života su ga već smatrali svetiteljem i prizivali u pomoć koju je nesebično pružao, a verovanje da on može da pomogne i izleči svaku boljku, održalo se sve do danas.

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živeo je u 4. veku u gradu Mira.

Vernici iskreno veruju u njegova čuda, pa se i danas širom sveta mole ovom svetitelju kad se nađu u nevolji ili bolesti. Prilikom prenosa njegovih svetih moštiju, desila su se mnoga čuda. Iscelili su se bolesni, hromi i slepi, gluvi…

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Sveti Nikola
foto: Profimedia

Kod nas ovog sveca najviše proslavljaju na Nikoljdan, 19. decembra po novom kalendaru, u znak sećanja na svetiteljevu smrt 343. godine. Oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obeležavaju kao preslavu, i obrnuto.

Na ovaj dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom - njih ćete obradovati, vama će biti lepo, a i narod kaže - valja se.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs