Sastojci:
Za koru:
200 g seckanih oraha, 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g suvog grožđa, 100 g marmelade od šipka
Za fil:
8 žumanaca, 150 g šećera, 2 vanilin šećera, 300 g maskarpone sira, 3 dl slatke pavlake, 10 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
4 dl slatke pavlake
Priprema:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mešanje dodavati šećer.
2. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti seckane orahe i suvo grožđe. Potom naneti šam od belanaca i poravnati. Sušiti u odškrinutoj rerni na 140 ºC 90 min.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svetao krem. Zatim kremu kuvati na pari dok se ne zgusne.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
3. U ohlađenu smesu od žumanaca dodati maskarpone sir, slatku pavlaku i želatin pa polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje sipati pripremljeni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne.
Prijatno!
Torta šumska čokolada, savršena, mekana, brzinska: Posna ili mrsna - birajte sami! (RECEPT, FOTO)