Kad vam se jedu sveže pečene kiflice, a ne mesi vam se i ne čeka dugo da se testo digne i udvostruči volumen, posegnite za brzim kiflicama bez kvasca koje su gotove za čas.
Sastojci:
- 250 grama glatkog pšeničnog brašna
- 125 grama svežeg sira (kremastijeg)
- 1 jaje
- 50 ml maslinova ulja
- 50 ml mleka
- 3 kašičice praška za pecivo
- pola kašike soli
- semenke za posipavanje
Osvojiće vas na prvi zalogaj: Napravite ove kiflice i uživajte u savršenom testu! (RECEPT)
Priprema:
- U dublju posudu prosejte brašno s praškom za pecivo, dodajte so, izmešajte i dodajte sveži sir, pa sve još jednom dobro izmešajte.
- U manju posudu odvojite belanca (žumanca ostavite za premazivanje), izlupajte ga žicom, potom u posudu dodajte mleko i maslinovo ulje, pa dobro izmešajte.
- Dodajte to u posudu s brašnom i sirom pa rukama umesite glatko, mekano testo. Ako se testo lepi, dodajte još malo brašna.
- Testo razvaljajte u krug u razmeri 35-40 cm pa ga iseckajte na 16 komada.
- Svaki trokut urolajte od šireg dela prema užem (možete ih i puniti) pa složite na pleh prekriven papirom za pečenje.
- Premažite žumancetom koji ste izmešali sa kašikom mleka. Pospite susasom, makom ili suncokretovim semenkama.
- Ubacite u prethodno zagrejnu rernu na 180 °C i pecite 25-30 min.
- Kad kiflice izvadite iz rerne, prekrrije ih krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u kesicu i zavežite. Na taj ćete način sprečiti da se kiflice osuše i stvrdnu.
Krenuće vam voda na usta: Domaće kiflice sa slaninom mekane kao duša! (RECEPT)