Probajte

RUČAK ZA DANAS: Pileća Saltimboka je najukusnije izvorno italijansko jelo od mesa! (RECEPT)

Saltimboka (Saltimbocca) je izvorno italijansko jelo i u prevodu znači "skok u usta."

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Pileća Saltimboka je najukusnije izvorno italijansko jelo od mesa! (RECEPT)
Foto: Stil

Slasno je, glatko, prefinjenog ukusa. Brzo se sprema i, uz prstohvat truda oko dekoracije, ima potencijala da postane pravo malo umetničko delo na tanjiru.

Sastojci:

  • Pileći file - šnicle - 300g
  • Njeguška pršuta - 6 kom.
  • Sveža žalfija - 12 listova
  • Malinovo ulje - 2 kašike
  • Puter - 60g
  • Brašno - 1 kašika
  • So & biber - Po želji
  • Šarene penne - 200g
  • Neutralna pavlaka - 0,1dl

Uputstvo za pripremu:

Postavite šniclu na dasku za meso, pobiberite je, preko nje stavite dva lista žalfije, pa zatim pršut da prekrije šniclu. Čekićem za meso je izlupajte, tako da se pršut i meso spoje, a površina šnicle poveća za pola. Zatim je okrenite, blago posolite i pobiberite, pa je malo izlupajte i sa druge strane.

Stranu koja je bez pršute uvaljamo u brašno, višak brašna otresite sa šnicle. Važna napomena: šnicle uvaljajte u brašno neposredno pre nego što ćete ih pržiti, kako brašno ne bi ovlažilo. To se dešava kada na mesu stoji duže.

Zagrevajte po 2, 3 kašike ulja i putera u tiganju, pa na tome ispržite šnicle i to prvo stranu sa pršutom. Nakon 2 minuta proverite da li se pršutica zarumenela, pa ako jeste okrenite šniclu i pržite je još minut, dva, sa druge strane.

Kada je meso dobilo zlatno žutu boju, u tiganj sipajte belog vina, dodajte neutralnu pavlaku i začine i krčkajte na tihoj vatri 10 minuta.

Serviranje: Rasporedite pastu po tanjiru, poređajte pileću saltimboku i prelijte je saftom. Ako želite "sliku na tanjiru" možete dodati i čeri paradajz i nekoliko listova sveže žalfije.

Prijatno i uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs