Sastojci:
Testo:
500 g brašna
2 jajeta
2 kašike ulja
Nadev:
300 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
so, biber
Preliv:
100 g putera
kašičica aleve paprike
250 g kisele pavlake ili kiselog mleka
2-3 čena belog luka
Priprema: Zamesiti glatko testo od brašna, jaja, ulja, malo soli i mlake vode. Testo treba da bude čvrstine kao za rezance. Premazati s malo ulja, pa ostaviti pokriveno da se odmara pola sata.
Za to vreme pripremiti nadev, sitno iseckati crni luk i izmešati sa mlevenim mesom. Začiniti solju i biberom po ukusu.
Testo razvaljati na debljinu od oko pola centimetra, pa iseći na komade veličine 3 puta 6 cm. Na svaki komadić testa staviti po malo nadeva od mesa, pa preklopiti. Tako će se dobiti kvadratići veličine 3×3 cm. Umesto kvadrata, mogu se formirati trouglići, dijagonalnim preklapanjem testa.
U veću šerpu sipati vodu, posoliti, dodati i malo ulja, pa zagrejati do ključanja. Spuštati pripremljeno testo u ključalu vodu, po nekoliko komada. Kada isplivaju na površinu, klepe su skuvane.
Rešetkastom kašikom ih vaditi na tanjir, pa preliti rastopljenim puterom sa alevom paprikom. Odozgo sipati kiselo mleko ili pavlaku, u koje je iseckano par čenova belog luka. Klepe se mogu i nakratko zapeći u rerni pre služenja.
Najbolji recept za piroge: Vojvođanski specijalitet koji ćete stalno praviti!