Karakterističan slatkasto kiselkasti ukus rebarca duguju javorovom sirupu ili medu, kao i soku od jabuka. Ako volite pikantnu količinu čilija možete i udvostručiti.
Sastojci za svinjska rebarca:
Vodena marinada:
- 18 g soli
- 2 litre vode
- 1 zvezdasti anis
- 2 lovorova lista
- 1 štapić cimeta
- 200 ml belog vinskog sirćeta
Marinada:
- 200 ml alkoholnog sirćeta
- 200 ml soka od jabuka
- 150 g šećera
- 1/2 kašičice čilija
- 5 g senfa
- 5 g neutralnog meda ili javorovog sirupa
- 200 g sosa od paradajza ili kečapa
Suva marinada:
- 5 g dimljene paprike
- 2 g soli
- 4 g šećera
- 3 g kumina
- 2 g češnjaka u prahu
- 4 g luka u prahu
- 2 svinjska rebra u komadu
Priprema:
1. Zakuvajte vodu za marinadu pa dodajte bilje, začine i so pa ostavite da se ohladi i uronite rebarca. Ostavite 12 sati u frižideru.
2. U tiganji zagrejte sirće, sok jabuke, čili, šećer, senf, med i kečap pa promešajte da se sastojci povežu.
3. Izvadite meso iz vodene marinade i osušite ga kuhinjskim papirom. Pomiješajte suve začine i utrljajte ih u meso.
4. Mešajte dok ne izgubite grudvice. Pecite rebra na roštilju premazujući sosom oko 20 minuta.