Obožavaćete ih

Ruski manik sa grizom: Meke i vazdušaste kocke danima ostaju sveže! (RECEPT)

Uživajte u prelepom, tradicionalnom ruskom slatkišu

Recepti
Autor:
Ruski manik sa grizom: Meke i vazdušaste kocke danima ostaju sveže! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: šolja brašna tip 500, šolja šećera, šolja pšeničnog griza, 400 ml kiselog mleka, kašičica sode bikarbone, prstohvat soli, 3 jaja, 20 g putera, preliv po želji - otopljena bela ili crna čokolada, džem, slatko...

Priprema: U posudi pomešajte kiselo mleko sa grizom i ostavite sa strane 30 minuta dok ne nabubri, pa nakon toga dodajte sodu bikarbonu i promešajte. Umutite jaja sa šećerom, prosejte bršano sa malo soli i dodajte u jaja. Lagano umešajte i mlečnu smesu. Mešajte drvenom kašikom ili žicom dok ne dobijete homogenu smesu.

U pleh sa ivicama koje se skidaju stavite papir za pečenje, namažite ga margarinom ili maslacem i u njega sipajte smesu. Pecite 40 minuta na 180 stepeni. Kad se ispeče ostavite da se ohladi, skinite obruč i odozgo dok je još mlako premažite prelivom koji ste odabrali.

Manik možete da pripremite i u posnoj varijanti - umesto mleka koristite voćni sok ili vodu, umesto putera margarin, jaja izbacite, a sodu pomešajte sa malo sirćeta.

Desert je veoma mekan, vazdušat i svež. Uživajte!

Prženice iz rerne: Ukusno seljačko jelo bez gomile masti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs