Za njihovu je pripremu potrebno tek 4 sastojka: pšenično ili kukuruzno brašno, so, masnoća i voda što ih čini i vrlo jeftinom hranom kada ih pripremate u kućnoj radinosti.

Za pripremu 12 tortilja: U posudu za mešanje prosejte 450 g glatkog brašna i 1 kašičicu soli, a zatim u brašno razmrvite 85 g biljne masti tako da dobijete smesu sličnu finim hlebnim mrvicama.

Postupno umešajte 225 ml vruće vode kako biste dobili mekano, savitljivo testo. Smesu mesite na dobro pobrašnjenoj radnoj površini dok ne dobijete glatko testo koje se više ne lepi, pa je prekrijte vlažnim ubrusom. Zatim je podelite na određen broj kuglica veličine jajeta i kuglice razvaljajte u jako tanak, pravilan krug.

Prepoznatljiv deo meksičke kuhinje – tortilje, u osnovi su vrlo jednostavna hrana, brze i lake pripreme sa gotovo neograničenim mogućnostima