Ako ste ljubitelj karamele, ovo je recept za vas. U pitanju su kolači koji se prave za pola sata, a sigurno za isto toliko vremena će nestati sa tacne. Jednostavno neodoljivi!
Možete ih praviti i za slavu, i seći ih kao sitne kolače.
Sastojci: 170 gr putera, 170 gr brašna, 140 gr braon šećera, 90 g ovsenih pahuljica, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica vanila ekstrakta, prstohvat soli, 120 gr slatke pavlake, 200 g mekanih karamela (30-32 komada), 1/2 kašičice soli, 180 g tamne čokolade
Uputstvo:
Napravite karamel krem: Zagrejte slatku pavlaku, dodajte karamele (i po želji so) i mešajte masu na tihoj vatri dok se sasvim ne rastopi i ujednači.
Rastopite puter, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer i ovsene pahuljice.
Umesiti testo i podeliti ga na dva dela.
Pleh 20x20 cm obložiti papirom za pečenje, a stranice dobro namazati puterom. Rasporediti polovinu testa i poravnati ga. Peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180°- 200°C.
Čokoladu usitnite, pospite preko pečenog testa i pažljivo sve prelijte karamel kremom. Drugu polovinu testa izmrviti i posuti odozgo po karamel kremu.
Peći još 15-20 minuta da kolač dobije zlatno braon boju.
Ohladiti nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pa seći na kocke i služiti.
Uživajte!
Probajte još:
Čuvena grilijaš torta: Slatkiš koji osvaja krckavom karamelom! (RECEPT)
10 recepata za posne sitne kolače: Prvoklasni ukus, brza priprema! (FOTO)
Čarobna dan i noć torta: Savršena za svaku priliku! (RECEPT)