Čak i ako niste vešti u kuhinji, ova tri recepta će pomoći da se to promeni.
Baci di dama (Damini poljupci)
Sastojci: 140 g lešnika (prepečenih), 140 g brašna, 100 g putera, 100 g šećera, prstohvat soli, 55 g tamne čokolade
Uputstvo: Prepečene lešnike sameljite dok ne dobijete teksturu nalik onoj od palente. Mlevene lešnicima dodajte prosejano brašno, puter isečen na kockice, šećer i so pa sve rukama dobro izmešajte. Smesa bi trebalo da bude glatka i kompaktna, a ako nije, još je malo izmesite.
Dobijenu smesu podelite na tri, četiri jednaka dela i od svakog napravite valjke debljine dva centimetra. Pazite da budu glatke i da se ne pojavljuju pukotine u smesi.
Ohladite dva do tri sata u frižideru zamotane u prozirnu foliju ili, ako želite da ubrzate proces, ubacite ih u zamrzivač na 20 - 30 minuta. Rernu zagrejte na 160ºC i na lim stavite papir za pečenje.
Svaki kolačić isecite na jednake komade debljine od oko centimetra pa ih između dlanova napravite u kuglicu.
Dobijene kuglice slažite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta, zavisno od jačine rerne ili dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Izvadite ih iz rerne i pustite da se u potpunosti ohlade. U činiji na pari rastopite čokoladu i kada se malo ohladi, kada je još mlaka, na jedan keks stavite malo čokolade i poklopite drugom polovinom kolačića. Kada ste ih sve spojili, ostavite ih da se čokolada stvrdne.
Domaće čokoladne praline: Najlepši sitni kolačići bez pečenja! (RECEPT)
Kolačići s marmeladom
Sastojci: 400 g brašna, 200 g putera, 100 g šećera, 3 žumanca, 3 kašičice pavlake
Uputstvo: Od sastojaka napravite jedinstvenu masu, testo koje ćete potom razvaljati na debljinu od pola centimetra. Kad je testo pretvoreno u "palačinku", igrajte se kalupima. Bilo bi zgodno da su u obliku jelke, kuglice, zvezde... Dok puštate mašti na volju i stvarate slatku božićnu vojsku, zagrejte rernu na 160 stepeni.
Pecite ih 15 minuta, a potom izvadite da se ohlade. Nakon što se ohlade povežite po dva ista oblika i između njih namažite marmeladom po želji. Nakon toga ih ukrasite, nacrtajte im grane, kuglice, oči, uši...
Praznici su, opustite se i šarajte!
Slatke božićne đakonije: Mekani kolačići puni džema, gotovi za čas! (FOTO, RECEPT)
Čokoladni mafini
Sastojci: 90 g kakaa, 2 dl vruće vode, 370 g glatkog brašna, 1 kašičica sode,
1 kašičica praška za pecivo, so, vanilin šećer, 250 g putera, 350 g šećera,
4 velika jaja, slatka pavlaka
Za fil: 3 slatka pavlake, 450 g tamne čokolade, šećer po želji
Uputstvo: U vruću vodu sipajte kakao i promešajte. Izmešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Otopite puter i šećer na pari, a zatim ih izmešajte mikserom. Nakon što se smesa ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i mešajte. Zatim dodajte mešavinu vode i kakaa i sedinite masu. Smesi zatim dodajte suve sastojke i na kraju kiselu pavlaku.
U kalupe stavite papirnate korpice (ili ništa ako koristite silikonske kalupe) i u njih ulivajte pripremljenu smesu. Pecite ih na 180 stepni, oko 15-ak minuta. Pustite ih da se ohlade.
Priprema fila: Zagrejte slatku pavlaku i dodajte izlomljenu čokoladu i šećer pa mešajte dok se ne otope. Smesa se treba zagrevati, ali ne prokuvati. Imajte strpljenja. Potom je sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Prelijte preko mafina i oslikajte jestivim bojama. Izrada ovih kolačića zabaviće velike i male pa pozovite mališane da se pridruže kreativnoj radionici.